19.11.2021. 10:35
0
Vakcine protiv HPV-a nisu dostupna na bh. tržištu
Cjepiva protiv humanog papiloma virusa (HPV) nisu prisutna na našem tržištu, potvrđeno je Feni iz Agencije za lijekove BiH.

Iz mostarske Gradske ljekarne potvrdili su da u prodaji nema ovoga cjepiva jer je nedostupno za naručiti, a isto su potvrdile i ostale privatne ljekarne iz Mostara i drugih gradova.

Kada bi i bilo dostupno na bh. tržištu, cjepivo bi se moglo kupiti u ljekarnama po izrazito visokim cijenama.

Inače, cijepljenje protiv HPV-a nije u programu obvezne imunizacije u našoj zemlji.

Iako Bosna i Hercegovina prednjači u Europi po stopi obolijevanja od raka grlića maternice, na cjepivo protiv HPV-a još se čeka. Naime, u našoj zemlji više od stotinu žena godišnje umre od raka grlića materice, a oboli oko petsto.

Kada je u pitanju cijepljenje protiv HPV-a u regiji, u Hrvatskoj je ono besplatno za djevojčice i dječake osmog razreda, kao i za srednjoškolce. Srbija je u Nacionalnom programu imunizacije HPV cjepivo stavila na listu preporučenih, ali troškove i dalje treba snositi pacijent.  

(Fena / Haris A)

HPVVakcina
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.