19.1.2022. 15:30
0
Rak grlića maternice pravovremenim kontrolama može se otkriti na vrijeme
Rak grlića maternice može se otkriti samo redovnim i pravovremenim kontrolama – upozoravaju stručnjaci povodom Evropske sedmice prevencije ove bolesti!

Rak grlića maternice je najčešće maligno oboljenje ženskih polnih organa, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koji će cijelu ovu sedmicu svojim aktivnostima posvetiti pažnju jačanju svijesti žena o ovom problemu, piše 'Ljepota i zdravlje'.


Glavni uzrok nastanka raka grlića maternice je Humani papiloma virus (HPV), koji je nađen kod 99,7 posto žena oboljelih od raka grlića maternice.

“Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, posebno žena, ali i njihovih partnera! Takođe o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, vakcinacija protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje. Informisanje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom pravi je put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, smanjenju stope obolijevanja  i umiranja ženskog stanovništva”, navodi u izjavi za medije rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u dr Elma Kuduzović. 


Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića maternice pokrenuta je još 2007. godine od strane Evropske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma  i od tada se obilježava u posljednjoj sedmici januara svake godine. 

“Sve žene, u dobi od 20. do 65. godine života treba da idu na redovne preglede. U početku pregled bi se trebao raditi jednom godišnje. Nakon dva uzastopna negativna Papa testa, tj. uredna nalaza pregledi bi se trebali raditi svake tri godine. U slučaju abnormalnog nalaza Papa testa načiniti kolposkopiju te ponoviti Papa test za tri do šest mjeseci. Zlatni standard u borbi protiv raka grlića maternice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tokom kojeg se uzima bris sa grlića maternice (PAPA test) te vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) za adolescentice”, navodi dr Kuduzović.



Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pilav navodi kako HPV vakcine u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu obavezne: 

"Bilo je pokušaja da se to uvede. Ono što ćemo mi zagovarati je možda moguće da se uvede u program dodatne imunizacije u KS. To znači da ona neće biti obavezna, ali će kao takva biti dostupna za sve one koji smatraju da svoju djecu u tom periodu mogu vakcinisati", navela je Pilav u izjavi.

 

Iz WHO-a redovno upozoravaju da će se u slučaju neuvođenaj novih  mjera, do 2030. godišnji broj slučajeva raka grlića maternice povećati na vrtoglavih 700 hiljada. Slijedi onda informacija da godišnji broj umrlih skače na cifru od 400 hiljada osoba. Ovaj podatak se odnosi posebno na sve zemlje koje su brojčano i ekonomski svrstane kao  niske i srednje po prihodima. 

 

Svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od raka grlića maternice, koji se može se otkriti na vrijeme. Odite na pregled, čuvajte svoje zdravlje i izbjegnite nepoželjni stres.

 

(Amer Mujezinović)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.