28.1.2022. 8:33
0
Moderna počinje probe na ljudima za vakcinu protiv HIV-a
Počele su prve probe na ljudima vakcine protiv vursa side koja koristi tehnologiju informacione RNK, saopštile su danas američka biotehnološka firma Moderna i međunarodna organizacija za istraživanje side "AIDS Vaccine Initiative", piše novinska agencija Beta.

Ove probe u prvoj fazi će biti sprovedene u SAD na 56 odraslih osoba dobrog zdravlja i seronegativnih.  Iako se četiri decenija vode istraživanja naučnici još nisu uspjeli da naprave vakcinu protiv side, bolesti koja svake godine ubija stotine hiljada ljudi.

Međutim, nedavni uspjeh tehnologije informacione RNK, koja je dozvolila da se u rekordnom vremenu razviju vakcine protiv kovida-19, među kojima i vakcina Moderne, daju nove nade.  Cilj testirane vakcine je da se stimuliše proizvodnja određenog tipa antitijela koja mogu da djeluju protiv mnogobrojnih varijanti HIV-a u cirkulaciju, virusa koji izaziva bolest side, prenosi Beta.


Vakcina pokušava da nauči limfocite B, koji su dio našeg imunog sistema, da proizvode ova antitijela.   Testiranje se sprovodi na četiri lokacije na američkom univerzitetu George Washington.

Imunogeni koji se koriste su razvile međunarodna organizacija za naučno istraživanje Aids Vaccine Initiative (IAVI), Institut Skrips (Scripps) uz podršku fondacije Bil i Melinda Gejts, američkog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti (NIAD) i kompanije Moderna.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.