10.8.2022. 22:10
0
Znate li koliko je grožđe zdravo?

Grožđe je bogat izvor minerala i hranjivih tvari kao što su bakar, željezo i mangan, svi potrebni za razvoj i čvrstoću kostiju.

Ako ćete redovno jesti grožđe spriječit ćete ili barem smanjiti probleme u vezi sa starenjem, kao što su slabost kostiju, bolovi u zglobovima i osteoporoza.

Sok od grožđa je kućni lijek 

Mangan je u organizmu neophodan i zbog pravilnog metabolizma, za izgradnju kostiju, vezivnog tkiva i stvaranje kolagena.

Grožđe se može koristiti i kao lijek za astmu jer je poprilično vodenasto voće pa hidratizira, tj. povećava vlagu u plućima te smanjuje napade astme.

Sok od grožđa je kućni lijek kojeg jednostavno morate imati kod kuće i trebali bi ga piti svako jutro! Bez da ga razrijedite vodom.

Grožđe povisuje nivo dušikovog oksida u krvi što sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. To znači da smanjuje i rizik od srčanog udara.

Osim toga, antioksidansi prisutni u grožđu mogu spriječiti oksidaciju lošeg kolesterola koji blokira krvne žile i među glavnim je razlozima nastanka koronarnih bolesti srca.

Uklanja štetne tvari iz organizma 

Grožđe se kvalificira kao laksativna hrana jer kožica bobica sadrži organsku kiselinu, šećer i celulozu - tvari koje pospješuju rad crijeva i otklanjaju zatvor.

Isto tako odstranjuju suvišnu vodu iz tijela, uklanjaju štetne tvari iz organizma i vežu masne tvari na sebe.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.