14.2.2023. 13:14
0
Boja stolice može otkriti imate li bolesnu jetru ili rak gušterače. Evo kako
Stolica dolazi u različitim bojama, a sve nijanse smeđe, pa čak i zelene, smatraju se normalnim. Na boju stolice općenito utječe ono što jedete, kao i količina žuči, žuto-zelene tekućine koja probavlja masti u vašoj stolici.

Dok žučni pigmenti putuju kroz vaš gastrointestinalni trakt, enzimi ih kemijski mijenjaju, mijenjajući pigmente iz zelene u smeđu. Međutim, ponekad boja stolice također može ukazivati na neke zdravstvene probleme, donosi Klinika Mayo.

Crvena stolica

Iako crvena stolica može biti posljedica konzumiranja previše crvene hrane poput cikle, ona također može biti znak krvarenja infekcije crijeva, upalne bolesti crijeva (Crohnova bolest, ulcerozni kolitis), krvarenja iz divertikula, tumora ili krvarenja iz čira na jednjaku ili želucu ili duodenumu. Ako se radi o svijetlocrvenoj krvi, to znači da je krv svježa te ukazuje na krv iz vašeg rektuma, od ogrebotine ili hemoroida.

Žuta stolica

Postoji nekoliko razloga zbog kojih vaša stolica može biti žute boje.

To se može dogoditi kada crijeva ne mogu pravilno probaviti i apsorbirati masnoće zbog određene bolesti koja zahvaća i crijeva (naprimjer celijakije ili cistične fibroze), ako gušterača nije u stanju proizvesti odgovarajuće probavne enzime za razgradnju masti (u tom je slučaju riječ o kroničnom pankreatitisu ili rak gušterače), a ponekad je razlog taj što u crijevo ne dolazi dovoljna količina žuči.

Liječnici objašnjavaju da se to najčešće događa ako osoba boluje od raka jetre.

Tamna (crna) stolica

Ako vam je stolica tamna, odnosno crna, uzrok može biti dodatak željeza ili uzimanje nekih drugih lijekova koji loše djeluju na vaš želudac ili crijeva. U nešto rjeđim slučajevima, tamna ili potpuno crna stolica također može biti znak unutarnjeg krvarenja. Uglavnom su razlozi krvarenja čir na želucu, varikoziteti jednjaka, ozljeda sluznice želuca ili gastritis.

Bijela stolica

Ponekad stolica može biti bijela ili u boji krede. To najčešće zna biti nuspojava uzimanja određenih lijekova, ali također može značiti da je došlo do začepljenja u vašem žučnom kanalu, prenosi Index.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.