24.5.2023. 15:32
0
Ove četiri namirnice ne podgrijavajte: Uzrokuju od ozbiljnih infekcija do smrtonosnih simptoma
Znate li da postoje četiri namirnice koje nose veliki zdravstveni rizik kada se ponovo zagrijavaju?

Vjerovatno postoje neke namirnice koje već oklijevate da podgrijete. Međutim, znate li da postoje četiri namirnice koje nose veliki zdravstveni rizik kada se ponovo zagrijavaju.

Kim Lindsey, australijska dijetetičarka, potvrdila da je riža rizična stavka za podgrijavanje, spomenula je još tri namirnice koje ne biste trebalo zagrijavati ako ne želite da se razbolite.

Riža

Riža je jedna od namirnica za koju nam često govore da ne podgrijavamo, ali možda ne znate zašto vas upozoravaju na to.

“Podgrijavanje riže je veliki rizik. Te spore su otporne na toplotu, pa čak i kada ih zagrijete, i dalje mogu uzrokovati štetne patogene”, rekla je.

Krompir

“Iznenađujuće, mogli biste rizikovati da se razbolite podgrijavanjem krompira”, kaže Kim.

Baš kao i riža, opasnost dolazi od skladištenja skrobnih namirnica na sobnoj temperaturi: ako se to radi duže od dva sata, može doći do rasta Clostridium botulinum.

Smrtonosni toksini koje proizvodi ova bakterija mogu uzrokovati rijetko, ali po život opasno stanje zvano botulizam, koje može napasti mozak, nerve i kičmenu moždinu i uzrokovati paralizu.

Špinat

Podgrijavanje zelja poput špinata može uzrokovati listeriozu, ozbiljnu infekciju koja rezultira groznicom, simptomima sličnim gripu, glavoboljom, ukočenim vratom, konfuzijom, pa čak i napadima.

Jaja

Četvrta na Kiminoj listi rizične hrane za podgrijavanje bila su jaja. Osnovna hrana za doručak može da prenese bakteriju salmonelu, koja može uzrokovati sve vrste neprijatnih simptoma kao što su dijareja, bol u stomaku, groznica i povraćanje. Kim kaže da su jaja čuvana na temperaturama između 4 C do 74 C “opasna zona”.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.