16.7.2023. 12:05
0
Nije za svačiji želudac: Od ovog je izrađena hrana koju svakodnevno konzumiramo?
FOTO: Ilustracija
Pravu vaniliju sve je teže pronaći jer je ima sve manje. Tvar koja se koristi kao zamjena ustvari je mješavina urina i žlijezda. Tvar "castoreum" se koristi već više od sto godina u lijekovima, aromama i parfemima. Ovo je samo jedna od šokantnih stvari koje ćete saznati o tome što se sve nalazi u hrani modernog doba.

Silicijev dioksid – sredstvo za zgrudnjivanje
Sjetite se samo kada ste zadnji puta pravili pite s pijeskom u pješčaniku. Svako je zasigurno barem jednom pojeo i pijesak.

Kako kruže priče, Wendy's uredno koristi pijesak kao sredstvo protiv zgrudnjavanja za svoj čili, tačnije silicijev dioksid, prenosi N1.

Silicijev dioksid tvar je koja se općenito koristi u izradi smjesa za pečenje,ali i u izradi kozmetičkih proizvoda. U usporedbi s pijeskom s plaže silicijev dioksid također je vrsta pijeska samo drugačijeg naziva.

Sredstvo za zgrudnjivanje tačnije se upotrebljava kako bi se produžio rok trajanja ili kako bi se sprječilo moguće stvaranje gruda, no ovakav pijesak pomaže da tekstura ostane savršena.

Za razliku od analoga na bazi vanilije, ima samo čudan naziv te prilično širok raspon namjena od cementa i stakla do aditiva u hrani.

Lanolin u ovčjoj vuni
A što je lanolin? Lanolin je spoj koji najčešće možemo pronaći u mastima, kremama ili čak gumama za žvakanje.

Budući da ovce imaju žlijezde lojnice i one proizvode neku vrstu voska od vune, lanolin je upravo tvar koja se proizvodi od ovčje vune. Takva tvar korisna je jer pomaže ovcama da bi njihova vuna ostala suha.

Vosak iz ovčje vune dobiva se na način da se ovca ošiša, a onda vuna prolazi kroz proces centirfuge gdje se ulje odvaja od kose i svih ostalih stvari.

Većinu neobičnih stvari u hrani FDA je odobrila, pa se tako u maslacu od kikirikija mogu pronaći i glodavci. Maslac od kikirikija inaće je jedan od najbolje kontroliranih FDA proizvoda, no oni ne vide problem da se u njima ponekad nađu i dijelovi glodavaca.

Plijesan u maslacu

Što se tiče plijesni u hrani, kako FDA kaže u maslacu od jabuke prihvatljivo je 12 posto. Za đžem od višanja taj postotak iznosi 30 posto, dok za džem od crnog ribizla čak 75 posto.

Ako se slučajno muha nađe u piću nekoliko minuta kasnije okus će postati čudan jer ženke muhe imaju određene feromone koji su zaduženi za taj čudan miris.

Konzervirana hrana
U konzerviranoj hrani moguće je pronaći crve.

Grudanje sira
Kako bi proizvođači spriječili grudanje sira koriste piljevinu, no ne onu koja nastaje prilikom izrade namještaja ili tako nešto. Riječ je o celulozi, tvari koja se koristi samo za proizvodnju i pakiranje nasjeckanog ili ribanog sira. Ribanjem sira ta celuloza nestaje.

Kosa i pačje perje u kruhu
Jedenjem hljeba u organizam se svakodnevno unosi ljudska kosa ili pačje perje. Općenito proizvođači hljeba za masovnu proizvodnju često koriste sredstva za kondicioniranje tijesta što omekšava tijesto, tako da cijeli proces pečenja postaje mnogo lakši.

Regeneratori za tijesto sadrže aminokiselinu koja se zove L-cistein, a upravo on se proizvodi od ljudkse kose ili pačjeg perja, prenosi N1.

Sličnosti između čipsa i deterdženta
Između čipsa i deterdženta zajedničko je da oba sadrže sredstva za čišćenje kao i natrijev bisulfit. To je tvar od koje se izrađuje papir i koža, a može se koristiti za proizvodnju boja i izvrstan je konzervans za hranu, no ima ga i u grickalicama.

Kolagen iz svinjske kože
Jedući žele ustvari jedete svinjetinu jer je za proizvodnju želatine potreban kolagen, a proizvođači u tu svrhu najčešće koriste svinjsku kožu.

Kako navodi Net.hr, mnoge bi iznenadila i činjenica da je kečap koji smo danas navikli toliko modificirana verzija da zapravo nema nikakve veze s originalnim receptom za taj omiljeni umak.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.