5.10.2023. 8:09
0
Dodajte samo jedan sastojak u kafu i crijeva će vam biti zahvalna, a biće i ukusnija.
FOTO: Pixabay
Sve veći broj istraživanja i mreža stručnjaka za zdravlje crijeva podupire ideju da kafa može imati koristi za probavni trakt.

“Polifenoli u kafi mogu hraniti korisne crijevne bakterije, potičući rast i aktivnost. Mogu pomoći i u ograničavanju rasta “loših” bakterija, kaže Joseph Salhab, američki gastroenterolog iz Davenporta.

Naglasio je da se sve te “dobrobiti” može dodati žlicom kakao praha u šalicu kafe. Kad je riječ o probavi, kava i kakao imaju posebne prednosti.

Odrasli bi trebali ciljati na 25 do 38 grama kakaovih vlakana dnevno, što se postiže dodavanjem žlice ili dvije kakaa u prahu u jutarnju šalicu kafe.

Ali, pritom pripazite da ne pijete kafu na prazan želudac jer to može potaknuti lučenje želučane kiseline, a samim time i bolova u želucu. Stoga, prvo nešto pojedite, a onda popijte šalicu kafe, obogaćenu s jednom do dvije žlice kakaa.

Vaš probavni trakt će vam biti zahvalan, prenosi N1.

(Mubina Lj.)

Kafa
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.