12.10.2023. 16:47
0
Pazite na liniju, a žudite za fast foodom? Nutricionistice savjetuju što naručiti
FOTO: profimedia
Fast food baš i ne povezujemo s pojmom zdrave prehrane. Mnoga hrana koja se može naručiti u lancima restorana brze hrane ima visok sadržaj zasićenih masti, kolesterola, dodanog šećera i soli. Ali ako pažljivo birate, možete naći alternative koje uopće nisu toliko loše, tvrde nutricionistice Catherine Karnatz i Lara Clevenger.

Za Fox News podijelile su koja bi jela odabrale s menija u McDonald’su, najpopularnijem lancu restorana brze hrane.

“McMuffin sa slaninom i jajima ima 313 kalorija, 16 grama proteina, 25 grama ugljikohidrata i 15 grama masti. To je puno zdraviji izbor od, recimo, zobene kaše s voćem i javorovim sirupom, koja ima 320 kalorija, ali samo šest grama proteina i 4.5 grama masti te nevjerojatna 64 grama ugljikohidrata”, kaže Clevenger te onima koji paze na šećer u krvi ili žele dulje ostati siti savjetuje McMuffin sa šunkom i jajima.

Nutricionistice se slažu da je McDonald’sov hamburger solidan izbor za ručak.

“S 13 grama proteina sigurno će vas učiniti sitima i zadovoljnima. To nije hrana koju ćete jesti svakodnevno, ali u umjerenim količinama je ok, kao i sve ostalo”, pojasnila je Karnatz.

Između hamburgera i cheeseburgera je čak 50 kalorija razlike. U oba sendviča su kečap, senf, nasjeckani luk i kiseli krastavac.

Za kraj, ako žudite za desertom, klasični sladoled u kornetu je prvi izbor stručnjakinja za prehranu.

“Ovaj sladoled sadrži tri grama proteina i 15% preporučene dnevne vrijednosti kalcija. Ima 152 kalorije i 25 grama ugljikohidrata te 3 grama masti i 17 grama šećera. Za usporedbu, pita od jabuka sadrži 230 kalorija, 33 grama ugljikohidrata i 13 grama dodanog šećera. Sladoled u kornetu ima 180 miligrama kalcija, a pita šest miligrama”, zaključile su.

(M. Lj.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.