13.10.2023. 12:49
0
Psiholozi kažu da ovi znakovi pokazuju da imamo posla s manipulatorom
FOTO: Shutterstock
Mnoge ljude zanima kako najlakše mogu prepoznati da se u njihovoj blizini ili njihovom društvu nalazi osoba koja je manipulator. Iako to nije uvijek jednostavno znati jer manipulator doslovno može biti bilo ko, od našeg najboljeg prijatelja, partnera pa sve do kolege na poslu, psiholozi ističu da neki znakovi ipak postoje, donosi Psych Central

Kako objašnjavaju, manipulacija kao vrsta poremećaja službeno ne postoji, ali se često pojavljuje kao jedan od glavnih simptoma poremećaja ličnosti kao što su antisocijalni poremećaj, granični poremećaj ili narcisoidni poremećaj ličnosti. Samim time, i znakovi se razlikuju od osobe do osobe. I dok ih jedna osoba može imati sve, kod druge su prisutni samo neki od njih.

Jedan od prvih znakova koji pokazuju da bi osoba mogla biti manipulator odnosi se na stvaranje osjećaja krivnje. Osoba manipulativne prirode u stanju je drugu stranu uvjeriti da nije u pravu, a često je mogu okriviti za stvari koje nije niti napravila. Razlog je taj što manipulator uživa u nabijanju osjećaja krivnje.

Isto tako, manipulator je osoba koja nikada ne preuzima odgovornost za svoje postupke. Umjesto toga, vrlo vješto zna kako izbjeći situaciju u kojoj bi mogao biti okrivljen ili bi stvari za njega mogle proći lošije nego što želi. I inače, ali posebno u takvim slučajevima, manipulator svu odgovornost prebacuje na drugu osobu ili pronađe opravdanje za svoje pogreške.

Manipulator također vrlo brzo mijenja raspoloženje i daje pažnju nekoj drugoj osobi. Naprimjer, kada smo mu potrebni, manipulator će za nas uvijek imati vremena i lijepih riječi, ali jednom kada od nas više nema nikakve koristi, napustit će nas. Kako objašnjavaju psiholozi, manipulator koristi ljude zbog čega se posvećuje samo onima od kojih nešto može dobiti, prenosi N1.

(M.Lj.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.