17.10.2023. 17:52
0
Muči vas štitnjača? Važno je da izbjegavate i određene vrste hrane
Za zdravlje štitnjače poželjno je izbjegavati određene namirnice: gluten, prerađenu i brzu hranu

Vašoj štitnjači treba jod kako bi ispravno radila i proizvodila dovoljno hormona štitnjače za potrebe vašeg tijela. Najbolje namirnice za ispravno funkcioniranje vaše štitne žlijezde uključuju govedinu, brazilske oraščiće, piletinu, jaja, ribu, mlijeko, jogurt, bobičasto voće, povrće poput cvjetače, brokule i kelja te umak od soje.

No, za zdravlje štitnjače poželjno je izbjegavati određene namirnice: gluten, prerađenu i brzu hranu.

Gluten

Ovo se odnosi samo na osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten. Kako prenosi Health, celijakija i autoimune bolesti štitnjače kao što su Hashimotov tireoiditis i Gravesova bolest često postoje zajedno.

Iako nije sasvim jasno može li bezglutenska dijeta sama po sebi pomoći u liječenju bolesti štitnjače, ako vam je dijagnosticirana celijakija, važno je pridržavati se stroge bezglutenske dijete kako biste spriječili simptome.

Prerađena hrana

Iako je jod potreban za ispravno funkcioniranje štitnjače, razmislite još jednom o unosu slane, prerađene hrane jer upravo takva prehrana može dovesti do toga da unesete previše natrija u svoj organizam, a to može rezultirati bolestima srca i visokim krvnim pritiskom.

Osim toga, proizvođači nisu dužni koristiti jodiranu so u svojim proizvodima pa možda pri konzumaciji prerađene hrane uopće ne unesete jod koji je važan za vašu štitnjaču.


Brza hrana

Slično kao i kod prerađene hrane, lanci brze hrane ne moraju koristiti jodiranu so u svojoj hrani. Prema Američkom udruženju za štitnjaču (ATA), trebali biste izbjegavati hranu iz restorana jer ne postoji razuman način da se utvrdi koji restorani koriste jodiranu so.

(Mubina Lj.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.