22.10.2023. 19:30
0
Vještačka inteligencija potencijal za revoluciju liječenja
FOTO: xavor
Primjena modernih sistema vještačke intelige ncije ne smije zamijeniti ljudsku, rekao je Reinhardt

Medicinski sistemi integrirani s vještačkom inteligencijom (AI) mogu da olakšaju i ubrzaju posao ljekarima, ali moraju da se koriste u skladu s etikom, ocijenio je predsjednik Njemačke ljekarske komore Klaus Reinhardt.

Povećava efikasnost 

- AI ima potencijal za revoluciju liječenja pacijenata - rekao je Reinhardt agenciji DPA.

Prema njegovim riječima, ona može da poveća efikasnost zdravstvenog sistema i unaprijedi medicinsko istraživanje. Uprkos euforiji zbog tehničkih mogućnosti AI, ljekari ne smiju iz vida da izgube etičke aspekte, poput čuvanja privatnosti i ličnih podataka pacijenata, dodao je.

- Već danas AI pomaže u analizi rendgenskih snimaka, magnetne rezonance i kompjuterskog skeniranja - rekao je Reinhardt na skupštini Komore.

Koriste i hirurzi

Sisteme AI učestalo koriste i hirurzi za preciznije i manje invazivne intervencije.

- Međutim, upotreba AI zahtjeva pažljivo razmatranje, posebno zaštite podataka, bezbjednosti i odgovornosti. Primjena modernih sistema vještačke inteligencije ne smije zamijeniti ljudsku, individualnu i ličnu pažnju. Moramo postaviti jasne smjernice za odgovornu primjenu tehnologije - dodao je, prenosi Avaz.

(M.Lj.)

 
ZdravljeAI
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.