21.11.2023. 22:54
0
Znamo za premalo, a šta ako popijemo previše vode?
FOTO: Ilustracija
Voda je apsolutno neophodna organizmu.

Pospješuje metabolizam, pomaže u razmišljanju i čini tijelo fit. Ako ne pijemo vodu, tijelo postaje dehidrirano i može se isušiti. Ovisno o obimu, takav nedostatak vode može dovesti do teških zdravstvenih problema. Ali ako dođe do prekomjerne potrošnje vode, to može imati i posljedice po organizam.

Ako pijete previše vode, vaše tijelo doživljava višak. Ovo razrjeđuje sadržaj soli u krvi. To narušava metabolizam i ravnotežu minerala u tijelu. U najgorem slučaju, to može dovesti do intoksikacije vodom ili hiponatremijske encefalopatije ako je u krvi premalo natrijuma.

Brooke Shields poplavila
Američka glumica Brooke Shields (58) nedavno je to doživjela. Kako bi osigurala da ima dovoljno tekućine u svom tijelu, popila je puno vode nakon dugog snimanja podcasta. Željela je da se uveče pripremi za snimanje emisije i ostane u formi. Rezultat je, međutim, bio napad:

“Zapjenila sam se, poplavila i skoro progutala jezik”, objavila je holivudska zvijezda nakon incidenta u intervjuu za magazin Glamour. Tek u bolnici ljekari su saznali šta se dogodilo.

To je, u kombinaciji s nedostatkom natrijuma u krvi, urinu i tijelu, izazvalo napad, kaže Shields.

Tipični simptomi intoksikacije vodom uključuju druge simptome osim napadaja: kao što su mučnina, povraćanje, glavobolja, konfuzija ili nepravilan rad srca. Mogu se javiti i umor, slabost i manje energije. Ovo može biti slučaj sa samo tri litre.

U rijetkim slučajevima trovanje vodom također može biti opasno po život. Njemačko zdravstveno osiguranje Barmer u izvještaju obavještava o nekoliko smrtnih slučajeva zbog trovanja vodom. Sportisti amateri su posebno ugroženi jer često piju previše vode iz straha od dehidracije. Ali i ljudi koji se, naprimjer, oslanjaju na vodu u dijetama kako bi suzbili osjećaj gladi.

Svako ko pije velike količine vode i primijeti da nešto nije u redu treba odmah potražiti savjet liječnika ako posumnja da nešto nije u redu.

Litar i po vode sasvim dovoljno
Važno je održavati potrošnju vode u granicama. Njemačko društvo za ishranu (DGE) navodi oko jedan i po litar vode dnevno kao smjernicu za prosječnu zdravu osobu. Po vrućem vremenu, tokom sporta ili tokom teškog fizičkog rada može biti potrebno tri do četiri puta više od ove količine.

Prema savjetovanju potrošača, dnevne potrebe zavise i od starosti, spola i veličine tijela.

„Što je tijelo veće, više vode može izgubiti kroz kožu“, navodi se se. Da biste dobili dovoljno tečnosti, krovno udruženje preporučuje vodu iz slavine, mineralnu vodu i nezaslađene voćne ili biljne čajeve. Međutim, piće u rezervi nije dobra ideja. Vodu je bolje piti tokom dana.

pićevoda
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.