6.12.2023. 22:10
0
Pet ključnih vitamina koje je potrebno uzimati tokom zime
Ako osjećate da ste loše raspoloženi tokom zimskih mjeseci, umorni ste, razdražljivi i teško vam je ustati ujutro, možda imate takozvani sezonski afektivni poremećaj.

Zdravstveni stručnjaci preporučuju fizičku aktivnost, toplu hranu i pića, i isprobavanje novih hobija kao neke od načina za suzbijanje ovih simptoma, ali preporučuju se i specifični vitamini kako biste se izborili protiv simptoma umora i poboljšali tmurno zimsko raspoloženje.

Za malaksalost i umor uzmite magnezij

Magnezij pomaže u proizvodnji primarne energije u našim ćelijama i ključan je za energetski metabolizam. Osim toga, nedovoljna količina magnezija može pogoršati osjećaj umora.

Za povećanje energije uzmite vitamin B12

Ako vam nedostaje vitamina B12, njegovo uzimanje vam može pomoći u povećanju nivoa energije, ostavljajući osjećaj revitalizacije. Također podržava naš živčani i probavni sistem dok održava naše krvne stanice zdravima.

Ako imate manjak B12, mogli biste osjetiti simptome kao što su umor, osjećaj slabosti, nedostatak zraka i glavobolje. Vitamin B12 također se prirodno može naći u mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima.

Za jačanje imuniteta uzimajte vitamin C

Naravno, s hladnijim mjesecima dolaze i sezonske bolesti poput prehlade i gripe. Vitamin C neophodan je tokom ovih mjeseci za održavanje imunološkog sistema, kao i za sprječavanje i ublažavanje upala.

Za poboljšanje raspoloženja uzimajte omega 3

Omega 3 vam može pomoći da dobijete mali poticaj koji vam je potreban i može imati pozitivan učinak na raspoloženje.

Omega 3 obično se nalazi u plodovima mora, orašastim plodovima i sjemenkama, a to su sve namirnice koje u hladnijim mjesecima konzumiramo manje zbog sezonskih promjena i dostupnosti ribe.

Međutim, važno je napomenuti da naše tijelo ne može prirodno proizvoditi omega 3 na način na koji to može za druge vitamine pa je uzimanje dodataka prehrani, osobito u ovo doba godine, ključno.

Poboljšajte zdravlje s vitaminom D
Vitamin D je ‘sunčev vitamin’ i puno ga više prirodno dobivamo od sunčeve svjetlosti tokom toplijih mjeseci. Naravno, tokom jeseni i zime vidimo puno manje sunca i, kao rezultat toga, izloženi smo riziku od nedostatka vitamina D.

Ne samo da je vitalan za naše zdravlje, vitamin D je također bitan za održavanje normalne funkcije imunološkog sistema i razine kalcija u krvi. Ovo je važno za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića.

Dok vitamini mogu biti od pomoći u jačanju našeg tijela, ako se ove zime borite sa svojim mentalnim zdravljem i to utječe na svakodnevni život, najbolje je da razgovarate sa svojim doktorom opće prakse koji vam može ponuditi dodatnu podršku, piše HuffPost.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.