5.1.2024. 22:06
0
Ukoliko stalno putujete kroz gužve - to može biti vrlo opasno po vaše srce
Ako biste morali da eliminišete pretjerano uživanje u samo jednoj stvari da biste poboljšali zdravlje srca, to bi vjerovatno bio natrijum (sol), ali postoji još jedna stvar — koju mnogi ljudi uopće ne mogu smanjiti — koja je jednako loša za vaše srce i krvni pritisak kao i dijeta s visokim sadržajem natrijuma, piše PJ News.

Studija Univerziteta u Washingtonu pokazala je da "putnici koji svakodnevno putuju autoputevima s velikim prometom mogu dovesti u opasnost svoje kardiovaskularno zdravlje". Prema izvještaju, činilo se da je "nefiltriran zrak iz saobraćaja u špici značajno povećao krvni pritisak putnika", kako tokom vožnje, tako i do 24 sata nakon toga.

To znači da ako vozite u gustom saobraćaju pet dana u sedmici, to je šest dana povišenog krvnog pritiska sa samo nedjeljom kao kratkim predahom.

I ponašanje drugih vozača i veliki stres saobraćajnih gužvi može izazvati pretjerano lučenje hormona stresa što dovodi do vidokog krvnog pritiska.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.