23.1.2024. 17:17
0
Koronavirus je i dalje tu: U Sarajevu preminuo 58-godišnjak koji je liječen zbog simptoma gripe
Uprkos tome što je u svijetu proglašen kraj pandemije virusa korone, ovaj podmukli virus i dalje odnosi živote, pa tako i u BiH.

Koronavirus ponovo hara Bosnom i Hercegovinom. Domovi zdravlja su puni pacijenata koji dolaze uglavnom s istim ili sličnim simptomima: kašalj, kihanje, bolno grlo, visoka temperatura. Pandemija koronavirusa odnijela je desetine hiljada života u Bosni i Hercegovini, ali je pitanje šta smo do sada naučili o tome.

Prema pisanju Avaza, tako je u Sarajevu preminuo muškarac koji je danima išao u ambulantu sa simptomima gripe i liječen je antibioticima, a da ga niko nije testirao na COVID-19. Nakon sedam dana od pojave prvih simptoma, poput temperature, nažalost, ovaj 58-godišnjak je preminuo.

- Trenutno je pet-šest vrsta virusa u igri, istovremeno. Previše reemergentnih bolesti, poput krzamaka i velikog kašlja, a mi ne radimo nikakva testiranja. Pošto ne radimo testiranja, znači bolesti nema. Tipični balkanski sindrom - govori dr. Ednan Drljević za Avaz.

Naglašava da je testiranje, pogotovo na koronu, vrlo važno ponajviše zbog imunokompromitiranih osoba, oboljelih od karcinoma ili onih koji imaju imunološki deficit od rođenja.

- Pune su nam ambulante pacijenata, a barem tri-četiri bolesti imaju potpuno iste simptome. Ako se ne uradi test, kako ćemo znati šta je, a nisu sve bolesti virusne, ima i bakterijskih i, znači, sve bolesti se ne šire brzo i, naravno, nisu sve podjednako opasne po okolinu. Testiranje je, dakle, nužno - poručuje dr. Drljević.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.