29.5.2024. 14:50
Kad mogu ćevapi od povrća ili soje, zašto onda ne bismo napravili i riblje?! Jednostavni za napraviti a uz salatu od krompir dobijete kompletan i ukusan obrok.
Sastojci:
300 g filea oslića
2 češnja bijelog luka
oko 10 g svježeg peršuna
1 kašika mješavine začina
20 ml maslinovog ulja
1 jaje
20 g prezle
so
biber
ulje za prženje
aromatična salata od krompira:
1 kg kuhanog krompira
3 češnja bijelog luka
korica i sok 1 naranče
maslinovo ulje
so
mješavina začina
ruzmarin
Ribu isfiletirajte, ili kupite već gotove filete. Potom ih ugrubo usitnie, pa pomiješajte sa sitno nasjeckanim bijelim lukom i svježim peršunom. Dodajte so, biber, mješavinu začina i maslinovo ulje, pa uz pomoć štapnog miksera izradite smjesu.
Na kraju dodajte jaje i prezlu, pa sve dobro umiješajte rukama i od dobivene smjese oblikujte malo veće „ćevape“. Sve pokrijte prozirnom folijom, pa ostavite u frižider na hlađenje oko pola sata.
Dok se ćevapi hlade, napravite aromatičnu salatu. Krompir skuhajte, ali pazite da ga ne prekuhate. Ocijedite ga i ostavite sa strane.
U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu prepržite čitave češnje bijelog luka i koricu naranče. Dodajte krompir i fino ga izmješajte sa koricom i lukom, pa kad se počne lijepiti za dno posude u kojoj se peče, prelijte ga sokom naranče i začinite. Krčkajte još par minuta, pa skinite s vatre.
Ćevape pržite na dobro zagrijanoj grill tavi, otprilike oko 5-6 minuta sa svake strane, pa ih poslužite uz krompir salatu.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.