29.6.2021. 12:50
0
"Najviše su me tukli u Trebinju, Banjaluci i Zenici. U Trebinju mi je neki frajer ušao đonom na nogu i metalnim čepovima kopačke probio rupu u kostobranu, Ronaldo me spasio teže povrede"
Hrvatska je u jednoj od najzanimljivijih utakmica dosadašnjeg dijela Eura, nakon neviđene drame upisala poraz od Španije (5:3) u osmini finala Eura i na taj način se oprostila od daljnjeg takmičenja.

"Vatreni" su poveli u 20. minuti nakon velike greške domaće odbrane i golmana. Pedri je gotovo s centra vraćao loptu Simonu, ali je lopta španskom golmanu prešla preko noge i završila u mreži.

Ipak, u 38. minuti rezultat je izjednačio Sarabia i to nakon jedne bizarne situacije. 

Naime, u trenutku kada je Španija imala napad, Ante Rebić je izašao izvan igre kako bi zamijenio kopačke. "Furija" je povela jedan napad nakon kojeg je Livaković obranio Gayin udarac, ali je Sarabia s desetak metara snažnim udarcem pospremio odbijanac za 1-1.

Kako prenose španski mediji, ovaj potez Rebića jako je iznervirao Luku Modrića koji je od napadača tražio da mu objasni zašto se odlučio na takav potez u baš takvom trenutku. 

Meč je na kraju završen, kao što smo već pomenuli, porazom Hrvatske od 3:5.

Hrvatski kapiten Luka Modrić prokomenitrao je poraz od Španije i ispadanje s Europskog prvenstva.

"Poveli smo iz sretnog gola 1:0. Poslije su oni bili bolji, bar prvih 60 minuta. Mi smo stajali preduboko u našoj polovini i pustili ih da igraju. Kad smo izašli igrali smo bolje i stvarali više šansi i otud je došlo i izjednačenje gdje smo pokazali kvalitetu i karakter. Na početku produžetaka imali smo ih na konopcima, nismo upjeli zabiti iz te dvije mrtve šanse i onda se utakmica prokrenula i nismo imali snage za povratak", rekao je Modrić za HRT. 

"Znali smo da možemo igrati s njima, i trebao nam je taj jedan gol 3:2 koji nas je probudio. U tim trenutcima smo bili bolji i preuzeli inicijativu. Dali smo sve, istrošli smo se puno. Možemo biti ponosni s našim pristupom, karakterom, borbom, i inatom, ali nažalost Španija je za malo bila bolja i treba im čestititi", dodao je Modrić.

Na pitanje hoće li voditi Hrvatsku do Svjetskog prvenstva u Katru, Modrić je odgovorio da se prvo treba dobro odmoriti i razmisliti o svemu.

Razvojni put najboljeg fudbalera svijeta iz 2018. godine

Luka Modrić je rođen 9. septembra 1985. godine u Zadru.

Karijeru je započeo u zagrebačkom Dinamu 2002. godine, odakle je vrlo brzo posuđen Fudbalskom klubu Zrinjski iz Mostara, te nešto kasnije Interu iz Zaprešića. Prvi put je zaigrao u seniorskom timu zagrebačkog kluba 2005. godine, nakon čega je osvojio tri uzastopne titule domaćeg prvenstva i lige, te 2007. godine imenovan najboljim igračem Prve lige Hrvatske. Sljedeće godine je prešao u Tottenham, s kojim se kvalifikovao u Ligu šampiona, te zaigrao u četvrtfinalu ovog velikog takmičenja.

U sezoni 2011/2012 je za 30 miliona funti prešao u Real Madrid gdje ga je tadašnji trener Carlo Ancelotti uvrstio u početnu jedanaestorku. Sa Realom je osvojio sve što se moglo osvojiti, a nekoliko puta je proglašavan najboljim igračem domaće lige, a 2017. godine UEFA ga je proglasila najboljim veznim igračem.

Prvi put je zaigrao za reprezentaciju Hrvatske u martu 2006. godine, a od tada je ključni igrač naših zapadnih susjeda.

Luku Modrića je FIFA 2018. godine proglasila najboljim igračem svijeta. To je bila kruna sjajne karijere kapitena hrvatske reprezentacije. 

Boravak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine

Zvijezda Real Madrida je sezonu 2003/04. provela u Zrinjskom na posudbi iz Dinama.

Kada je došao u ekipu iz Mostara imao je svega 18 godina, ali mu godine nisu smetale da pokaže raskošan talenat već tada. Cimer u Zrinjskom bio mu je Davor Landeka, a da se dobro uklopi u novu sredinu potrudio se Mostarac Ivica Džidić. 

"Kada sam počeo trenirati, u pogledima klupskih stručnjaka, ali i s tribina, vidio sam pitanje koje me pratilo cijelu moju karijeru: 'Ajme, pa gdje će ovaj mali mršavi igrati Premijer ligu?!'. Već sam bio imun na te sumnje, pa me ni ove s početka mostarske epizode nisu brinule. Istina je da sam se prvi put morao odmjeravati u seniorskom fudbalu, i to vrlo agresivnom, ali bio sam spreman", kazao je Modrić u svojoj autobiografiji.

U Zrinjskom je nosio dres s brojem 23, koji je odabrao zbog Michaela Jordana i Davida Beckhama. Englez je tog ljeta stigao u Madrid i "zadužio" dres Reala s brojem 23. Sedmica je bila nedodirljiva na leđima Raula. Modrić je očekivao da će ga tadašnji trener Zrinjskog, Franjo Džidić, uvrstiti u sastav za utakmicu prvog kola s Borcem, ali se to nije dogodilo. Razlog je bio administrativne prirode. Još uvijek nije bila završena papirologija za njegov nesmetan nastup. Debitovao je protiv Širokog Brijega, a pred domaćim navijačima nastupio je protiv zeničkog Čelika. Dok je nosio dres Zrinjskog stekao je velike simpatije navijača Plemića, a nagrađen je i nagradom "Filip Šunjić - Pipa" kojeg navijači Zrinjskog dodjeljuju najboljem nogometašu ekipe. Istaknuo je kako mu je taj trofej važan, jer je prvi individualni koji je osvojio u karijeri.

"Premijer liga bila je dosta gruba, a pogotovo je teško bilo igrati u gostima. Najgore je bilo u Trebinju, a za nijansu manje u Banjoj Luci i Zenici. Suci jednostavno nisu štitili gostujuće igrače. Dobio sam poprilične batine po nogama. Čisto radi dojma, u Trebinju su stradali moji najdraži štitnici, s Ronaldovim likom, koje sam pazio i ljubomorno čuvao. Neki frajer ušao mi je đonom na nogu i metalnim čepovima kopačke probio rupu u plastičnom kostobranu. Ronaldo me spasio od teže povrede", ističe Modrić.

Otkrio je kako mu je Premijer liga Bosne i Hercegovine pomogla u nastavku karijere.

"Naučio sam se brzo izvući iz duela, već u prijemu lopte u trku izmaći suparniku, brzo dodati. Bio sam vižljast i to mi je jako pomoglo. Fizički sam dobro odrađivao utakmice, a jedini problem predstavljali su mi grčevi. Gotovo svaku utakmicu nakon 60-ak minuta igre zgrčili bi mi se pretežno listovi. Nisam se brinuo. Pripisivao sam to mladosti i prilagodbi naporima seniorskog fudbala", kaže Modrić.

Dotakao se i stadiona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

"Znalo je biti puno gledatelja na stadionima, pogotovo na jačim utakmicama sa Širokim Brijegom, Sarajevo, Željezničarom. Znala se stvoriti dojmljiva atmosfera, ali osjećale su se i međunacionalne napetosti. Cijelu karijeru volio sam pojačani naboj na terenu i na tribinama, ali tada je u Premijer ligi Bosne i Hercegovine bilo prilično nezgodnog ozračja", istakao je Modrić.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.