25.5.2022. 12:51
0
Da li su počeli ruski cyber napadi na Bosnu i Hercegovinu - Prijeteći e-mail stigao sa ruske domene: "To bi bili daleko sofisticiraniji napadi nego što je slanje e-maila školama"
Nakon Srbije i Crne Gore serija dojava o postavljenim bombama zabilježena je i u BiH, gdje je jutros MUP Kantona Sarajevo evakuirao nekoliko objekata i poduzeo kontradiverzione preglede.

Prvo su prijeteći mailovi sa dojavom o postavljenim bombama stigli na adrese nekoliko škola na području Kantona Sarajevo, a policija je odmah izašla na teren i vrši KDZ preglede u tim objektima.

Dojave o postavljenim bombama nakon toga su stigle i u zgradu Općine Centar, odnosno zgradu Vlade KS, te Sud u Šenoinoj ulici, te zgrade su evakuirane, te se vrši KDZ pregled u pomenutim objektima.

Podsjećamo, prije 15 dana NATO je upozorio da se očekuju cyber napadi na BiH.

Da li se današnje dojave bombi mogu povezati sa upozorenjem NATO-a.

"Ne bih ja povezivao ovo s obzirom na informacije koje imamo tojest nemamo, tako da ne bih ja te dvije stvari povezivao u ovom trenutku. Kada govorimo o ruskim napadima, očekujemo daleko sofisticiranije napade nego što je jednostavno slanje e-maila školama. Sa druge strane, imali smo i u Srbiji primjer i još neke pojave u regionu, dakle, završni su periodi u školama, nisu neuobičajne ovakve zezancije..doduše prije su to bili telefonski pozivi. Naravno da je ovo malo neugodnije i malo je veći nivo, puno je škola obaviješteno", kazao je Puharić na početku razgovora za Source.ba.

Kako smo prvi objavili jutros, prijeteća poruka koja je upućena sa ruske domene kmfffdmmm@yandex.ru glasila je:

“U školi je bomba

Čujem glasove

Glasovi u mojoj glavi lud sam

Ja sam nakaza Ubiću decu

Oprostite mi ljudi

U ime Svijetla budućnost Amen.”


O prijetećoj poruci upućenoj sa ruske domene Puharić je rekao da nema dovoljno informacija i sve što bi se reklo, bila bi spekulacija koja može biti sa gorim posljedicama nego sam događaj.

"Dakle, kao što sami znate u doba interneta, doći do bilo koje domene nije pretjerano komplikovano. Dakle, ne bih odbacio niti jednu mogućnost, ali ne bih ni potvrdio niti jednu mogućnost u ovom trenutku", zaključio je Puharić.

(A. Balićevac)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.