24.10.2022. 18:04
3
Šta se dešavalo na protestima ispred OHR-a: Službenici sa zgrade snimali demonstrante. Aličković oštro poručio: "92. godinu ne smijemo više nikada dozvoliti, ni fizički ni oružano"
Oko hiljadu građana se danas okupilo ispred OHR-a nezadovoljni odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je u izbornom danu nametnuo u vezi s Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH.

Protesti su počeli u 17 sati, kada je blokirana saobraćajnica kod zgrade OHR-a u oba pravca.

Aganović: Nećemo se nikome pravdati osim Bogu velikom

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH Mujo Aganović obratio se prvi na današnjim protestima ispred OHR-a gdje je poručio da nisu okupljeni tu da OHR isporuče preko granice BiH.

"Ovo je BiH. Potpuno sam siguran da svi oni koji ozbiljno razumiju situaciju u BiH ovaj današnji skup razumiju kao vrlo ozbiljnu poruku građana. Građani BiH, zašto smo mi danas ovdje? Zato što su nas oni koji dijele pravdu natjerali na ovo. Mi nećemo nikome da se pravdamo osim Bogu velikom. Mi smo danas došli ovdje da skinemo okove sa kampanje koja pokušava građanima nametnuti podanički mentalitet. Mi to nećemo prihvatiti", kazao je između ostalog Aganović.

Aličković: Ovo je stvaranje trećeg entiteta

Jedan od organizatora Nihad Aličković je objasnio zašto su se građani okupili danas ispred OHR-a. Također je pozvao sve na mirne proteste i da poštuju policiju koja radi svoj posao.

“Ovdje smo zbog nametanja izmjena izbornog zakona na silu. Ovo je nametanje aparthejda, ovo je cementiranje etničkih podjela, stvaranje tzv. trećeg entiteta koji je presuđen u Hagu, ovo je podrška udruženog zločinačkom poduhvatu. Nećemo to dozvoliti”, rekao je.

Aličković je poručio i da "ne smijemo više nikada dozvoliti 1992. godinu, ni politički ni oružano".


FOTO: Source.ba

Službenici OHR-a fotografisali demonstrante

 Zanimljivo je da su službenici OHR-a sa krova zgrade ove institucije fotografirali proteste i očigledno demonstrante.


FOTO: Raport

Bijele trake oko ruku građana

Na protestima je viđena još jedna zanimljiva situacija gdje su građani stavljali bijele trake oko ruku.


FOTO: Source.ba

Ekipa Source.ba portala je bila na protestima a u prilogu pogledajte zabilježeno.

Novinar: Ajdin Balićevac


3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.