15.3.2018. 14:16
0
Okončane špekulacije: Odluka je donijeta, dobitnici Šestoaprilske nagrade poznati
Od trenutka kada se počelo govoriti o dodjeli Šestoaprilske nagrade bilo je dosta špekulacija, polemika i mogućih dobitnika.

Da li je sramotna ovogodišnja dodjela Šestoaprilske nagrade, zbog svih priča, koje je prate.?

Vjerovatno jeste jer je ovo samo još jedan od dokaza kako neki žele da sruše integritet, ali i dokaz da ipak nisu toliko jaki da se iz svake situacije može izdići i biti jači.

Ono što je sigurno je to da je iznos nagrade 5.000 KM, za 2018. godinu koja se ravnopravno dijeli među članovima grupe koja je dobitnik “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” za 2018. godinu.

Ovaj iznos odredilo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva na održanoj 11. sjednici, kojom je predsjedavao Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća

Naime prije nekoliko dana govorilo se da bi nagradu 6. aprila trebao da dobije književnik i dobitnik Nobelove nagrade Orhan Pamuk, ali ubrzo je odluka bez navedenih razloga promijenjena i prijedlog da se Nobelovcu Pamuku dodijeli nagrada je povučen, jer je u međuvremenu predloženo da se dodijeli bivšem predsjedniku Repulike Hrvatske Stjepanu Mesiću.

Međutim, Mesić je odbio primiti nagradu Počasni građanin Sarajeva zbog špekulacija u medijima ali i postupka gradskih vlasti prema Nobelovcu Orhanu Pamuku.

Nakon višednevnih nagađanja u medijima Gradsko vijeće Grada Sarajeva na sjednici koja je danas održana je odlučila ko su dobitnici za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2018. godini.

Velija Katica koji je predsjednik Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade novinarima je rekao da je glasanje bilo tajno i da na sjednici, koja je bila zatvorena za javnost, nisu mnogo raspravljali o kandidatima.

Tako da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva na sjednici odlučilo za sljedeće kandidate za dobitnike „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ za 2018. godinu 

Iz oblasti privrede - dodijeljena kompaniji "Centrotrans Eurolines“,
Iz oblasti nauke i obrazovanja profesorici - Tatjani Ljujić Mijatović,
Iz oblasti kulture i umjetnosti - Emiru Hadžihafizbegoviću, 
Iz sporta - Univerzitetskom karate klubu "Bosna",
Iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite - Doktor Ismet Gavrankapetanović i
Za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva - Udruženje veterana odreda policije za specijalne namjene "Lasta".


Šestoaprilske nagrade bit će dodijeljene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na Dan grada Sarajeva - 6. aprila.

Koliko su nas svi ovi dobitnici zadužili, koliko su uradili suvišno je raspravljati, jer svako ima svoje mišljenje, gdje će neki podržavati i pozitivno pozdraviti ovu odluku, a drugi će opet gledati negativno i osuditi.

(Ajla Hurko) 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.