24.10.2016. 18:08
6
Bili smo ispred sarajevskih škola: Evo kako policija štiti djecu poslije navoda o otmicama
Ovih dana u glavnom gradu BiH vlada velika panika među stanovništvom, zbog navodnih pokušaja otmica djece u sarajevskim školama.

MUP KS je dobio nekoliko dojava, poslije kojih su kazali kako je pojačana policijska kontrola u blizini škola. 

Kako bismo se uvjreili jesu li ovi navodi tačni, posjetili smo neke od spornih, ali i one koje se ne vežu za otmicu djece. 

Kao što možete i vidjeti u prilogu iznad, zabilježeni kadrovi ne pokazuju prisutnost policije oko škole na Pofalićima. Ovdje smo bili i prije sedam dana, ista je situacija vladala. U blizini škole su samo uplašani roditelje koji čekaju svoju djecu.

Isto je stanje i kod Osnovne škole "Saburina" u Starom Gradu. 19. oktobra policiji je prijavljeno da su nepoznate osobe pokušale uvesti dijete ove škole u kombi. Iako je ovo najsvježiji slučaj,  ni pored ove škole nema policijskih službenika, ali je poslije navoda o otmici broj roditelja koji čekaju djecu znatno veći u odnosu na ranije.

„Ja dolazim po dijete zbog sigurnosti. Nema ovdje policije , niti sam primjetio neku kontrolu. Bili su možda samo dan poslije navodne otmice i više ih nema“, navodi roditelj Amir Gegić.

Slične dojave stigle su u MUP KS  i sa područja općine Centar, tačnije u blizini škola u naseljima Podhrastovi i Bjelave, blizu ulice Bardakčije. Posjetili smo školu Alija Nametak i primjetili da ni tu nema policije. 

Dakle, te pojačane kontrole, kako navode iz MUP-a, nismo primjetili. Kao i u prethodnim primjerima, samo dan poslije navoda o otmici, primjećena je policija i nikada više.

Posjetili smo još dvije sarajevske škole, koje nisu navođene kao sporne, kako bismo vidjeli da li policija možda tu ima svoje patrole. Prvo smo bili na Vratniku, ispred OŠ Hamdija Kreševljaković. Obišli smo oko škole i primjetili samo djecu na školskom igralištvu i spremačice. 

Nastavili smo dalje, do Buljakova, i OŠ „Umihana Čuvidina“. Osim razigranih đaka i prolaznika ništa drugo nismo zabilježili. Policije ni ovdje nema. 

Dakle, posjetili smo pet sarajevskih osnovnih škola i nismo vidjeli nijednog policijskog službenika, a ni narod ih nije primjetio ni prethodnih dana. 

Novinar: Alen Avdić
Kamera: Ramiz Uzunović
Montaža: Emir Preljević


6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.