15.6.2016. 22:25
1
Preokret u Parlamentu: Taksa će se plaćati kablovskim i telekom operaterima
Poslanici Predstavničkog domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održali su danas još jednu hitnu sjednicu kako bi se razmatrao Prijedlog zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu u BiH.

O ovoj temi nije bila predviđena diskusija jer se radilo o drugom krugu glasanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu budući da na današnjoj redovnoj sjednici nije dobio potrebnu podršku poslanika.

U drugom krugu glasanja poslanici su sa 24 glasa "za" i deset glasova protiv podržali u prvom čitanju ovaj zakon koji je, između ostaloga, predvidio da se RTV taksa naplaćuje i putem kablovskih operatera, a sada će uslijediti amandmanska faza donošenja zakona.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH su predložili Amir Fazlić (SDA) i Mirsad Đonlagić (SBB) u prvom čitanju, a kojim je predloženo da RTV taksu naplaćuju operateri telekoma i kablovski operateri, sve do početka rada fondova. 

Ovaj prijedlog u prvom krugu nije dobio podršku zastupnika.

Zastupnici SDA i SBB-a su, kako bi spriječili kolaps javnog RTV sistema, a prije svega BHRT-a, predložili izmjene i dopune Zakona o Javnom RTV sistemu BiH kojim bi se omogućilo finansiranje.

Prijedlogom izmjena Zakona o RTV sistemu BiH predviđeno je da se javni RTV servisi na teritoriji BiH primarno finansiraju prihodima od RTV taksi ili sredstvima koja prikupe fondovi javnih RTV servisa nakon čega će se sredstva raspodijeliti Radio-televiziji Federacije BiH, Radio-televiziji Republike Srpske i BHRT-u.

Kako je navedeno u prijedlogu zakona, RTV taksu bi naplaćivali operateri telekoma i kablovski operateri, sve do početka rada fondova.

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.