10.2.2017. 9:30
0
Neko na Balkanu aktivno potpiruje i priželjkuje raspad Evropske unije
Institut za istraživanje genocida iz Kanade još jednom izražava podršku jedinstvenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini te upozorava na, kako se navodi, antibosansko djelovanje paralelne diplomatske vanjske mreže predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

- U času kad anonimni Thimothy Less preko prestižnog Foreign Affairsa prekraja granice na Balkanu za tuđi račun, u vremenu kad Njemačka upozorava da će se Evropska unija - ako se bude raspadala, raspasti zbog Balkana, u trenutku prestravljenosti EU diplomata koji se ne snalaze nakon Brexita i Obame, mi snažno želimo potvrditi našu privrženost moralu u politici i još jednom dati svoj glas za jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu - navodi se. 

U pismu koje potpisuje direktor Instituta dr. Emir Ramić podržavaju se upozorenja BiH organizacija u matici i dijaspori, istaknutih akademika, istraživača i aktivista koji su krajem januara upozorili na antibosanskohercegovačko djelovanje paralelne mreže Milorada Dodika, osobe sa crne liste Sjedinjenih Američkih Država. Djelovanje RS-a preko kancelarija RS, navodi se u pismu, je "neustavno, antidejtonsko i upereno je protiv Bosne i Hercegovine, ali i Evropske unije".  

- Prekrajanje granica je Dodikov cilj, raspad EU Dodiku je zalog za raspad Bosne i Hercegovine, a prestravljenost europskog vodstva i briselske birokracije je stanje koje - zajedno sa svojim saveznicima i zaštitnicima - priprema, proizvodi i priželjkuje - ističe se.

U saopštenju se podsjeća na činjenicu da se jednom, "ne tako davno, kroz Bosnu i Hercegovinu pucalo u Evropu, u samo srce Evrope".

- Pucnjem u Sarajevu 1914. Bosna i Hercegovina je iskorištena kao medij za raspad Austro-Ugarske i početak Prvog svjetskog rata. Danas, 2017., kroz Bosnu i Hercegovinu, opet ko medij, ponovo se puca, ovaj put u Evropsku uniju. Neko na Balkanu aktivno potpiruje i priželjkuje raspad EU. Nota bene, Europa - navodi se. 

U Institutu su uvjereni da BiH nastavlja svoj državni put.

- Da bi olakšali taj put, da bi olakašali život njenim građanima i narodima, da bi EU mogla nastaviti rješavanje naraslih problema bez balkanskih podmetanja, apelujemo na zaustavljanje unutrašnjih i vanjskih antievropskih i antidejtonskih djelovanja RS administacije, na čijem čelu je osoba sa američke crne liste - stoji u saopštenju Instituta za istraživanje genocida iz Kanade.

(FENA)

BalkanEU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.