26.7.2017. 15:30
0
Amandmani HDZ-a 1990 na izmjene Izbornog zakona BiH
Rukovodstvo HDZ-a 1990 razgovaralo je jučer u Travniku o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovne, koji je već prošao proceduru u Domu naroda PS BiH, zahvaljujući i glasovima HDZ-a 1990.


Iz ove stranke je saopćeno da su stava o nužnosti novog Izbornog zakona BiH, kojim bi se spriječila, kako su naveli, politička diskriminacija hrvatskog naroda.

„U cilju što konkretnijeg rješenja hrvatskog pitanja kroz prizmu legitimnog biranja političkih predstavnika, HDZ 1990 će ponuditi amandmane na ponuđeni prijedlog zakona. 

Ključna teze na kojim će se temeljiti amandmani, kako je istakanuto, su: 

- Spriječiti nacionalnu diskriminaciju hrvatskog naroda po mjestu življenja 
- Uvažiti teške povijesne progone hrvatskog naroda, a naračito tijekom Domovinskog rata (Posavina, Sarajevo...) po načelu pozitivne diskriminacije 
- Inzistirati na principu legitimnog predstavljanja na prostoru cijele BiH, sa posebnim akcentom na Republiku Srpsku i kontinuiranu političku diskriminaciju hrvatskog naroda 
- Izborni zakon izmjeniti u skladu sa presudom Europskog suda za ljudska prava i Rezolucijom Europskog parlamenta. 

Iz HDZ-a 1990 su istakli da je prijedlog izbornog zakona samo prijelazno razdoblje do izmjene Dejtonskog i donošenja novog Ustava BiH.

(Patria/Amila Alijagić)

HDZ 1990
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.