18.10.2017. 15:46
0
Izetbegović i Rousson razgovarali o političkoj situaciji u BiH
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao je danas s ambasadorom Republike Francuske u BiH Guillaumeom Roussonom o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na reformske procese i izborno zakonodavstvo.
Izetbegović je upozorio i na destruktivnu i destabilizirajuću politiku vlasti entiteta RS, naglasivši da otvoreni secesionizam, koji zagovara Milorad Dodik, predstavlja rastući problem ne samo za BiH i regiju, nego i za cijelu Evropu. 

Izrazio je optimizam da će doći do prihvatljivog rješenja u izmjenama Izbornog zakona koje se odnose na predmet Ljubić, naglasivši da je, uz odluku Ustavnog suda FBiH, potrebno poštovati i članove Ustava FBiH koji se odnose na zastupljenost kantona u Domu naroda FBiH.

Izetbegović je obavijestio Roussona o stavu da su neprihvatljive izmjene Izbornog zakonodavstva kojima bi se otežala provedba presude Sejdić-Finci i drugih povezanih presuda, što je zaključak i Vijeća za vanjske poslove EU.

Francuskom ambasadoru je prenesena i ocjena da su reformski procesi usporeni zbog sebičnih političkih interesa dijela političara, kojima je isključivi interes rezultat na izborima naredne godine, a ne izgradnja zemlje, reforme i put BiH prema EU, koji usporavaju populističkom retorikom i odnosom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.