1.12.2017. 15:37
1
Otvoreno centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima iz Jajca
Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce otvoreno je danas u haremu džamije Esme sultanije, u povodu 25. godišnjice osnivanja Slave brdske brigade 305/705.

Otvaranju je prisustvovao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je kazao da je 329 mladića iz Jajca dalo život za odbranu BiH i da to nikada ne smije biti zaboravljeno.

- To je najčasniji način da se 'ode u zemlju'. Imamo veliki dug prema njima. Ne smijemo dopustiti da išta na ovoj zemlji bude osim BiH, onoga što su šehidi i poginuli borci htjeli - rekao je Izetbegović.

Poručio je da su Bosanci i Hercegovci početkom devedesetih godina bili šokirani tadašnjim dešavanjima, ali da se više nikada ne smije desiti da budu nespremni.

- Mi smo dobri ljudi, koji ne vjeruju da im komšija može to uraditi, ali dobili smo lekciju - rekao je Izetbegović.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović je čestitala godišnjicu formiranja brigade naglasivši da su njeni pripadnici učestvovali u odbrani gotovo cijele BiH te da će njihova hrabrost ostati upamćena.

Potcrtala je da su mnogi pripadnici dali život da bi danas BiH bila u slobodi.

- Dali su život i mi smo obavezni da iskažemo poštovanje prema njima, ali i njihovim porodicama. Časna borba zaslužuje da bude časno obilježena i zato je poseban događaj otvaranje spomen-obilježja koja su vječni zapis - istakla je Mahmutbegović.

Savjetnik ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Ramiz Dreković je poručio da je Jajce historijski grad u kojem je uvijek vladao suživot, tolerancija i razumijevanje te pozvao da tako bude i u budućnosti.

Naglasio je da šehidi i poginuli borci nikada ne smiju biti zaboravljeni, ali ni njihove porodice.

Posebno je istaknuo značaj zapošljavanja njihove djece jer, kako je kazao, otvaranje spomen-obilježja nije dovoljno da im se oduži.

Nakon otkrivanja centralnog spomen-obilježja otvorena je i izložba fotografija šehida i poginulih boraca u Domu kulture.

(FENA/Merima Druškić)

Jajce
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.