18.12.2017. 13:38
0
Direktnu korist od ReLOaD projekta imat će oko 38.000 osoba
ReLOaD projekt, u saradnji sa 21 partnerskom jedinicom lokalne samouprave u BiH, omogućit će da se premosti praznina u komunikaciji između samih građana i njihovih predstavnika u organizacijama civilnog društva i lokalnih samouprava, kako bi se građanima omogućilo da se njihov glas i stavovi bolje čuju.

To je ocijenio šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark na današnjem događaju u Sarajevu organiziranom povodom promocije ReLOaD projekta.

Projekt se provodi u okviru regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu (ReLOaD). Ovaj regionalni program finansira EU, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i to u BiH, Albaniji, bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji.  

Wigemark je istakao da je EU svjesna važnosti lokalnih samouprava, odnosno realizacije politika i prioriteta viših nivoa vlasti upravo na nivou lokalnih samouprava, bilo da je riječ o politikama i prioritetima koji dolaze sa državnog, entitetskog ili kantonalnog nivoa.

- Situacija danas je takva da su ruke lokalnih samouprava vezane, a građani za usluge koje plaćaju kroz poreze i usluge nisu u mogućnosti da dobiju usluge koje trebaju - naglasio je.  

Kako je rekao, tu onda nastupaju organizacije civilnog društva koje nadomještaju izostanak takvih usluga, što, ističe šef Delegacije EU, nije održivo i nije u skladu s načinom na koji se radi unutar EU.

- To je razlog zbog kojeg smo pokrenuli inicijativu za lokalne samouprave zajedno sa načelnicima i gradonačelnicima u oba entiteta te u Brčko Distriktu, kako bi vidjeli šta se konkretno može uraditi u pogledu ravnomjerne raspodjele sredstava na lokalnom nivou - obrazložio je Wigemark.

Ukazao je na činjenicu da je taj proces danas, što je svima poznato, previše politizovan te stoga žele učiniti nešto tim povodom, za što je potrebna saradnja svih aktera.

Naveo je da vrijednost ReLOaD projekta iznosi više od četiri miliona eura za BiH, dok vrijednost regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu (ReLOaD) iznosi oko 10 miliona eura.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu kazala je da će direktnu korist od ReLOaD projekta imati oko 38.000 osoba.

Napomenula je da će projekt pomoći da se u svojim aktivnostima i djelovanju zbliže organi lokalnih vlasti i organizacije civilnog društva, a na taj će način organizacije civilnog društva pružati bolje usluge građanima na osnovu njihovih potreba.

Podvukla je da organizacije civilnog društva zajedno sa vlastima na lokalnom nivou trebaju raditi na transparentan i odgovoran način, kako bi ovaj nivo vlasti dobio dovoljno sredstava da na odgovoran način pruža potrebne usluge svojim građanima.

Pojasnila je da se metodologija koju su uveli kroz primjenu ovog programa zove "load" metodologija te da je već u primjeni u nekim općinama u BiH.

- Ona je, što je bitno, potpuno u skladu sa standardima EU i pomaže BiH da se na svom putu pristupanja približi EU - istakla je Sinanoglu.  

Novinarima se obratio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je ocijenio da je projekt ReLOaD od velike koristi za građane, nevladine organizacije, gradove i općine.

- Grad Tuzla je savladao load metodologiju kao prethodni korak ReLOaD projekta, koji kroz nevladine organizacije omogućava da više saznamo o istinskim potrebama građana, dok građanima omogućava da administracija bude više u njihovoj funkciji - kazao je.

Načelnik Općine Pale Boško Jugović zahvalio je predstavnicima EU i UNDP-a jer su prilikom evaluacije uzeli u obzir Općinu Pale i dali joj šansu da prvi put učestvuje u ovakvom projektu.

- Load metodologija će na značajan način pomoći projektima koje Općina Pale realizira sa nevladinim organizacijama i organizacijama civilnog društva, tako da na javan i transparentan način možemo da raspodijelimo sredstva - rekao je Jugović.

Posebno je naglasio da je Općina Pale u svom budžetu za naredni period predvidjela 30 posto sredstava kao podršku ovom projektu.  

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.