28.4.2020. 12:46
0
Burno na Parlamentu BiH: Imamo zemlju, ali nemamo državu!
Na dnevnom redu Predstavničkog doma PSBiH nalazi se razmatranje prijedloga dopuna Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnom postupku jedina je tačka dnevnog reda današnje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH). Ovakav dnevni red izazvao je burnu reakciju zastupnika.

Saša Magazinović (SDP) kazao je da je ovo što je predložen dnevni red bilo je hitno ali nije više.

„Ovo vam je kao da je Pokret otpora sastao se 45' da se dogovori kako će se oduprijeti neprijateljima. Pandemija se stišava, a mi se sastali da vidimo kako ćemo raditi u vanrednim uvjetima.

Mi smo imali uslove da radimo. Hitno je bilo da govorimo o izmjeni Zakona o PDV-u, o akcizama, da uspostavimo mehanizam kontrole nabavkama i onim što se dešava ovih dana – donacijama.

Firma koja je bila blokirana u februaru u martu za 10 miliona kupuje respiratore, a bavi se malinarstvom. Druga se bavi reparacijom namještaja, a bavi se nabavkom testova.
Je li trebamo gledati reprizu poslijeratne obnove ili da kažemo nešto o tome. SDP je na GO tražio da sve institucije podastru informacije o javnim nabavkama i donacijama. 
Hitno je da se razgovara oko mešetarenja odlaganja izbora, ko je od članova CIK-a primio pare mimo svojih plata. Ovo više nije hitno, ali ima drugih hitnih tema. Kažite nam šta je sa MMF-om“, kazao je Magazinović.

Damir Arnaut (Naša stranak) kazao je da je 30.3. on predložio ove izmjene poslovnika.

„Prije mjesec dana! Vi ste ih prepisali i uzeli kao svoje. Pored ovoga što je 30. marta bilo hitno, a sada nije mi smo predložili i tri zakona, da vam se ukinu reperezenaticije, osiguranja, da se izmjeni Zakon o obaveznim doprinosima, da se svakom odavde uzme 20 posto plate i koristi protiv ove pandemije, Zakon o akcizama, da se izuzmu sredstva koja se koriste za dezinfekciju. Ovo je pokušaj eutanazije parlamentarne demokratije. Nije ovo ni prelazak na izvršnu demokratiju.

Ovo je pokušaj pretvaranja BiH u stranačku demokratiju gdje sve odluke donosi trojac Dodik-Čović-Izetbegović“, kazao je Arnaut.

Jasmin Emrić također je kazao da malo koji Parlament ima ovakve uvjeste da radi.

„Nismo mi ruska Duma niti kineski parlament. Mi smo Parlament od 42 zastupnika i potpuno nepotrebno da u hitnoj proceduri mijenjamo poslovnik. Predlažem da radimo normalno, sa potpunim dnevnim redom i onim što treba u ovom trenutku“, kazao je Emrić.

Dragan Mektić (SDS) istakao je da je lično protiv održavanja hitne sjednice ovog Doma.

„Mi bismo se davno sastali da smo odgovorniji prema građanima i raspravljali o krizi. Vi rekoste predsjedavajući da mi trebamo biti primjer, pa onda niko ništa ne bi radio. Jer mi ne radimo. Ja sam i ranije imao satv da su političari poltroni, a sad smo dokazali da kad je narodu najpotrebnije mi se sakrili u mišije rupe“, kazao je Mektić, dodajući da su se morali sastajati i pod cijenu da ugroze svoje zdravlje.

„Pa šta da narod ne daj Bože zavisi od nas, kako nas nije sramota. Raskrinkali smo se do te mjere da narod vidi i ko smo i šta smo“, kaže Mektić.

Zukan Helez (SDP) kazao je neshvatljivo da rade rudari, tekstilci, a oni ne mogu.

"Došao sam do zaključka da imamo zemlju ali nemamo države", kazao je Helez.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.