12.11.2021. 11:19
0
Komšić na Pariškom mirovnom forumu: Više nego ikad potrebna solidarnost
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na ovogodišnjem Pariškom mirovnom forumu govorio je o značaju multilateralizma u svrhu rješavanja problema nakon pandemije COVID-a 19.

"Kako bismo što prije oporavili svjetske ekonomije i zdravstvene sisteme neophodno je da se fokusiramo na probleme koji ih opterećuju. Sve te probleme uspješno ćemo riješiti pristupajući im na globalnom nivou. Pandemija COVID-19, s kojom se čitav svijet bori već drugu godinu zaredom, pokazala nam je sve slabosti tih sistema. Na najgori način spoznali smo naše nedostatke, a nažalost, najteže su pogođene siromašne zemlje. Izlječenje i uspješan oporavak zahtjevaju akciju i konkretna djelovanja. Samo zajedničkim djelovanjem izgradit ćemo mehanizme za oporavak i bolju zaštitu našeg zdravlja i ekonomije, te tako pomoći siromašnim zemljama, u kojima će, nažalost, oporavak teći znatno sporije.


Kako bismo spriječili dodatnu podjelu našeg društva trebamo iskoristiti sve prednosti multilateralizma u svrhu osiguravanja nužnih resursa za oporavak zdravstvenog i ekonomskog sistema siromašnih zemalja. Globalni dogovor o oporezivanju velikih kompanija minimalno 15 posto, koji je podržala i Bosna i Hercegovina, odličan je korak ka sinergiji sa Strateškim razvojnim ciljevima i globalnim naporima za ublažavanje klimatskih promjena. Upravo ta sinergija vodit će do poštene raspodjele dobara za oporavak i lakše funkcionisanje zemalja koje su najviše pogođene pandemijom.


Danas, više nego ikada, potrebni su nam solidarnost i konkretne akcije kako bismo sanirali nastale probleme i spriječili dalju podjelu našeg društva. Trebamo raditi zajedno u korist boljeg sutra za čovječanstvo", naveo je Komšić. 


(Patria/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.