28.12.2021. 18:34
0
Cijene plina će rasti preko 40 posto, a Energoinvest ne može garantirati dovoljne dnevne količine?!
Iako je kompanija Energinvest d.d. Sarajevo 21. decembra saopćila da se nastavlja uredno snabdijevanje gasom Federacije BiH iz Rusije, prema današnjem saopćenju Sarajevogasa ta informacija nije u potpunosti tačna.

Osim toga Energoinvest je najavio i povećanje nabavne cijene prirodnog gasa za distributivne kompanije u Federaciji BiH za 14,95 posto u od 1. januara 2022. godine, piše agencija Patria.

Cijena je već jednom povećana u novembru za 23,5 posto u odnosu na oktobar, a subvencije je za to povećanje plaćala Vlada KS, kako građani ne bi plaćali veće račune uz sva ostala poskupljenja. Subvencija Vlade KS važi do 31.12.2021. godine.  Ukoliko Vlada KS ne bude subvencionirala povećanje cijene gasa i u narednoj godini, građani će račune plaćati veće za 40 posto ukoliko uopšte bude gasa.


“Predstavnici "Energoinvesta" su putem e-maila obavijestili Upravu Sarajevogasa da ne mogu garantovati dnevne isporuke prirodnog gasa preko 1,2 miliona Sm3 za prvi kvartal 2022. godine za sve svoje kupce, što prema historiji potrošnje u zimskim mjesecima nije dovoljno za uredno snabdijevanje svih potrošača. U slučaju da se ne osiguraju dodatne količine prirodnog gasa tokom ekstremno hladnih dana, KJKP "Sarajevogas" neće moći da snabdije svoje velike potrošače, uključujući i KJKP "Toplane-Sarajevo" o čemu je obaviještena Uprava ovog preduzeća. Također, o ovim problemima informirana je Vlada Kantona Sarajevo”, saopćeno je iz KJKP "Sarajevogas".



Podsjećamo, Energoinvest je potpisao ugovor sa ruskim isporučiocem Gazpromom pod istim uslovima ali samo za prvih pet mjeseci 2022. godine. Dakle. Energoinvest nije računao na veće količine gasa iako smo usred zime, a već je zabilježena nestabilnost na početku sezone krajem oktobra kada je zbog nedovoljnih količina Sarajevogas ostavio Toplane-Sarajevo bez plina. 

Drugi problem je cijena koja se neće zadržati samo na 40 posto, već bi ona od aprila mogla ići u novi rast. FBiH ovisi jedino o ruskom gasu, a aktivnosti na projektu Južna interkonekcija koja bi omogućila drugi način dobavljanja plina preko Hrvatske su bile mjesecima zaustavljene. Tokom posjete premijera Hrvatske Andreja Plenkovića BiH bilo je riječi o izgradnji gasovoda koji bi omogućio da BiH uzima plin na Krku. 


Predstavnički dom PF BiH usvojio je Zakon o Južnoj interkonekciji, ali to još uvijek nije uradio Dom naroda Federalnog parlamenta.  Inače, Energoinvest je ušao u spor sa Mađarima zbog neplaćanja faktura jer prelaskom na Turski tok od 1. aprila 2021. godine nisu raskinuli ugovor s Mađarima prema kojem mađarski dobavljač ima pravo tužbe i obeštećenja.



(Patria/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.