1.12.2022. 16:09
0
Marinko Čavara: Nadam se da SDA neće biti protiv svega što vlast radi
Novoizabrani dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara izrazio je danas zadovoljstvo jer je konstituirajuća sjednica tog doma održana kako propisuje Poslovnik i Ustav BiH.

Kaže da je na taj način učinjen prvi korak dogovora između stranaka. Tačnije, dogovor između HDZ BiH i Osmorke s kojima je ranije potpisan sporazum.

“Nadam se da ćemo u skladu s poslovnicima i ustavima realizirati sve ono što smo naveli u programskim opredjeljenjima potpisanog sporazuma o parlamentarnoj većini. Te pokrenuti zastoj u Bosni i Hercegovini”, kazao je Čavara novinarima.

Odgovarajući na pitanja novinara, ponovio je da su poslanici SNSD glasali za predsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića iz Naroda i Pravde. Što je jedan od osam stranaka potpisnica sporazuma, što pokazuje da je SNSD nezaobilazan partner na državnom nivou.

Dodao je da opozicija ima pravo da kaže da ne vjeruje vlasti. Što je u ustaljena praksa u svim sistemima, ali nada se da SDA neće apriori biti protiv svega onoga što vlast radi.

Podsjetimo, Denis Zvizdić nakon imenovanja kazao je da je pred državnim poslanicima ozbiljan i odgovoran rad. Te da nema vremena za gubljenje.

“Želim da novi saziv Predstavničkog doma, u skladu sa ustavnim nadležnostima, da veliki doprinos u cilju stabilizacije političkih prilika u BiH”, naveo je Denis Zvizdić nakon imenovanja.

Istaknuo je da je vrijeme za novi zamah na euroatlantskom putu. Kao i ubrzan socioekonomski razvoj te jačanje vladavine prava. Smatra da je prioritetno potrebno započeti rad na usvajanju reformskih zakona. Zakona koji će voditi BiH naprijed i koji će biti usklađeni s pravnom stečevinom Evropske unije.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.