11.4.2023. 16:53
0
Stano: Bit će posljedica ako se ne primijeni dogovor Srbije i Kosova
FOTO: Portparol EU Peter Stano / Twitter
Zvaničnici EU su poručili da su Srbija i Kosovo u obavezi da provedu sve članove dogovora koji su postigli lideri dvije zemlje.

Portparol EU Peter Stano poručio je da bi moguće odbijanje primjene svega što je dogovoreno moglo imati negativne posljedice.

- Naravno, bit će posljedica. Bit će političkih posljedica, posljedica po ugled, ali i finansijskih. A to je i navedeno u sporazumu oko kojeg su se obje strane saglasile - poručio je Stano.

Njegovi komentari dolaze nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije izjavio da će Srbija neke dijelove evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine primijeniti, a druge neće.

Vučić je potvrdio da je ove stavove prenio i evropskim liderima. Vučić i premijer Kosova Albin Kurti su se 27. februara u Briselu usaglasili oko teksta dogovora o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Na sastanku koji je održan 18. marta u Ohridu oni su se dogovorili i oko aneksa primjene svih članova dogovora.

Lideri nisu potpisali sporazum, a međunarodni akteri tvrde da su obje strane obavezane da primijene sve članove dogovora.

Srbijanski zvaničnici, međutim, redovno poručuju da neće primijeniti sve članove sporazuma, pogotovo one koje se odnose na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Stano nije želio da komentariše Vučićeve navode ali je poručio da će države članice EU, kao i ostali međunarodni partneri, pratiti proces primjene dogovora i ponovio je da će uslijediti posljedice u slučaju nazadovanja u primjeni.

- Ako se politički obavežete, od vas se očekuje da to ispunite, da ispunite i da ne dovedete u opasnost svoj kredibilitet i pristupni put vaše zemlje. U slučaju Srbije, zemlja je sklopila ugovorni sporazum, u osnovi kroz izmjene poglavlja 35 koje će isporučiti. A ako ne, onda će to imati veoma negativan uticaj na ukupan pristupni proces Srbije - izjavio je Stano, prenosi RSE.


(A.R.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.