14.4.2023. 17:09
0
Cijene mesa će biti više za 30 posto
FOTO: Screenshot
Poskupljenjima hrane nema kraja. Tako građane BiH očekuje novo poskupljenje mesa, čije bi cijene, prema trenutnim procjenama, mogle skočiti i za 30 posto, piše Dnevni Avaz.

U korist poskupljenju, s jedne strane, ide činjenica da je proizvodnja mesa u Evropi prošle godine bila u padu, a procjene su da će ove godine uslijediti dodatni pad.

Usto, ograničavanje proizvodnje mesa u zemljama Evropske unije, gašenje domaće proizvodnje zbog niskih otkupnih cijena, izostanak odgovarajuće podrške su razlozi koji idu u prilog podizanju cijena.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa Srednjobosanskog kantona Amir Bulut kaže da će neminovno doći do povećanja cijena mesa. Tvrdi da na to upozorava konstantno sve nadležne, od kantona do FBiH, ali nikakvih reakcija nije bilo.

- Mi, zapravo, ovisimo o uvozu jer smo domaću proizvodnju uništili. To se godinama dešava, domaće proizvođače nisu štitili oni koji su trebali, a otkupljivači su ih ucjenjivali - kazao je Bulut.

Primjera radi, objašnjava, na području SBK proizvedeno je samo 660 bikova, dok, kako kaže, jedna mesna industrija godišnje uveze više od 10.000 bikova.

- Ljudi su se, jednostavno, prestali baviti ovim poslom, a ovi što se bave, nisu mladi. Niko volje nema. Evo, ni poticaji nam još nisu isplaćeni, pa je i proizvodnja mlijeka u našem kantonu smanjena za više od pet miliona - istakao je Bulut.

Kaže da cijene na našem tržištu diktiraju drugi te da su one, možda, prihvatljive tržištu Evropske unije, ali našem teško.

- Nezamislivo je bilo da će kilogram faširanog mesa koštati 15 KM, ali, eto, ili da će kilogram teletine bez kosti koštati od 27 do 30 KM. Nama, jednostavno, drugi manipuliraju, ne štiti nas resorno federalno ministarstvo, štite se tajkunske firme i uvoznički lobi - ogorčen je Bulut.

Prošle godine uvezena su 83.362.882 kilograma živih životinja i mesa za 507.732.506 KM. I godinu prije uvezena je skoro ista količina, ali za znatno manji iznos od 398.303.675 KM. Skoro 200 miliona KM je utrošeno na uvoz goveđeg mesa u količini od 30.475.689 kilograma. Proizvođači tvrde da je riječ o upitnom kvalitetu mesa, piše Avaz. 

(Erna H.) 

 
MESOCIJENE
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.