11.6.2023. 16:15
1
Nikšić: Od izjava Kordiću su jedino gori i gnusniji zločini koje je počinio
FOTO: Bljesak.info
Premijer Federacije BiH i lider SDP-a Nermin Nikšić je poručio da su od izjava Darija Kordića jedino gori i gnusniji zločini koje je počinio.

- Koliko god se trudili da gledamo naprijed, uvijek nas nešto vraća unazad. Dario Kordić je osuđeni ratni zločinac, odgovoran za ubistvo 116 osoba, a među njima i 11 djece. To je zločin koji nema opravdanje, kao i svi drugi ratni zločini.

Njegova izjava koja se pojavila u javnosti dokazuje da je veličanje, branjenje i negiranje ratnih zločina neprihvatljivo u bilo kojem obliku. Ratni zločinci su najgora vrsta ljudi. To su oni koji ratni vihor koriste za iživljavanje na nejači, ženama, starcima, civilima uopće. Oni su dakle i najveće kukavice ratova.

Jedino ispravno bi bilo da njemu, svim ostalim ratnim zločincima i onima koji ih veličaju, ne dajemo prostor da šire svoje bolesne ideje. Njihove izjave nisu vrijedne komentara. Veličanje zločinaca je krivično djelo. Ovo je samo još jedan dokaz da kao društvo trebamo ojačati u spoznaji da se moramo ograditi od svih zločinaca.

Nažalost, u BiH je mali broj onih koji su spremni suočiti se sa zločinima u sopstvenim redovima. Bosni i Hercegovini treba sistematičan pristup u njegovanju kulture sjećanja, educiranje o uzrocima i posljedicama ratnih zločina i kompenzacija za žrtve, u mjeri u kojo je ona uopće moguća.

Kultura populizma i verbalnog patriotizma koji počinje i završava na riječima ne pomaže. Istinski patriotizam je rad na jačanju države i njenih institucija, protiv kojih su se ratni zločinci borili. Trebamo raditi na razvijanju svijesti da su zločinci svojim djelima zlo nanosili svima, prije svega samim žrtvama, koje zaslužuju naše vječno sjećanje, ali dugoročno i onim na koje su se u činjenju zla pozivali.

Moramo graditi Bosnu i Hercegovinu u kojoj nijedan zločinac nije dobrodošao niti slavljen, u kojoj samo svakoj žrtvi pripada sjećanje i počast. Koristim ovu priliku da kao čovjek, suprug, otac, djed, pa na kraju i kao političar uputim apel svim pravosudnim institucijama da što prije završe procesuiranje osoba optuženih za ratni zločin, posebno onih koji su odgovorni za smrt naše djece. Izricanjem presuda za svaki zločin uspostavili bismo jače temelje za vraćanje povjerenja i za bolju zajedničku budućnost. Nijedan zločin nema opravdanje, nijedna presuda ne smije biti negirana, nijedna žrtva zaboravljena - naveo je, prenosi Avaz. 




(A.R.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.