19.6.2023. 19:37
0
Nikšić: Podrška SAD i EU našoj zemlji uvijek je bila neupitna i u interesu građana BiH
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić se oglasio uoči sutrašnjeg političkog dijaloga.

Podrška Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije našoj zemlji uvijek je bila neupitna i u interesu građana BiH. Proteklih godina nismo u najboljoj mjeri odgovorili i sa naše strane opravdali tu podršku. Smatram da to treba ispraviti što je prije moguće, jer smo se jasnim opredijeljenjem za članstvo na to davno obavezali. Moramo se uozbiljiti i prestati politiku svoditi na populizam.

Dobru volje ne želimo prokockati

Dogovor o ključnim stvarima u BiH nije jednostavan. Naravno da je lakše maliciozno kritizirati i upirati prstom, ali u ova tri protekla desetljeća od toga nismo dobili ništa. Naprotiv.

Gotovo sve ključne stvari za našu zemlju pomogli su naši međunarodni partneri stavljajući tako u drugi plan svakodnevno dizanje međunacionalnih tenzija. Njihova dobra volja nije nešto što u ovom trenutku želimo prokockati.

Poklonjen kandidatski status 

Također, oni traže partnere sa kojima će sarađivati. Mi smo se opredijelili da budemo ti partneri. Naši ljudi ne treba da idu u zemlje EU u potrazi za poslom i većom platom. Jedini ispravan put je uvesti EU u BiH i BiH u EU. Samo tako ćemo imati jaku Bosnu Hercegovinu zaštićenu od svakog oblika prijetnji koje su danas isključivo predmet političkih potkusurivanja. Već smo dobili poklonjen kandidatski status. Bila bi velika sramota da to ne iskoristimo. Moramo provesti reforme i ispuniti ključne prioritete za članstvo. Federacija FBiH u tom procesu ima izuzetno važnu ulogu.

Sve ovo sam u više navrata rekao našim međunarodnim partnerima i to će u mandatu pred nama biti naš ključni cilj.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.