20.6.2023. 17:53
0
Kažu domaće, a stiglo iz Srbije: Voće koje ima skoro svako dvorište plaćamo papreno
Razlog, nevjerovatno visoke cijene. Mesnati plodovi trešanja, običnih ili ašlama, privlače poglede, ali kada čuju cijenu, kupci na pijaci najčešće samo produže. Jer, osam ili devet maraka potrebno je za kilogram ove slasne voćke. Štandovi su puni i višanja, koje ovdje ima skoro svako dvorište. A cijena im je sedam maraka, piše Srpska info!

Trgovci se trude da privuku kupce, tu su i natpisi „ekstra slatka“ ili „slatka kao med“. Valjda da narod to privuče, kada ih cijene odbijaju. Na pijaci, tradicionalno, dosta ljudi, puno je i onih koji pazare, ali po kesama se vidi da su to gramaže manje od kilograma, posebno voća. Marijana R. kupila je kajsije, breskve i banane. Priča da je sve to platila skoro 15 maraka. A mora da kupuje voće, zbog djece.

– Govoriti da je skupo voće, više nema smisla. Nemaju ni smisla izgovori da je loša sezona, da nečega nema za nabavku. Uvjerena sam da kod nas ima i trešanja i višanja, a na nekim mjestima mi rekoše da su iz Srbije. Napišu da je nešto domaće, a nije odavde. Dođe na isto da kupujem ovdje ili u marketima, ali navikla sam na pijaci zbog veće ponude – priča ona.

Na jednom od štandova stoji da su kajsije domaće. To domaće, kada pitate, znači uvezeno iz Srbije. Isto tako iz Srbije su stigle i višnje i trešnje.

Doduše, ima i voća koje je sa ovih prostora. Naprimjer, pakovana borovnica koja košta četiri marke ili breskva iz Hercegovine koja košta tri i četiri marke. I ponegdje kažu i da su jabuke sa ovih prostora.

Trgovci uvjeravaju da su šumske jagode iz lokalnih šuma. Ali kada čuju cijenu, kupci samo produže. Malo pakovanje, u kojem jedva da ima 200 grama košta pet maraka. Nešto veće pakovanje domaćih malina može se pazariti za tri i četiri marke. Od štanda do štanda, iznenađenje cijenama ne prestaje. Kilogram kajsija je osam maraka, pakovanje pet.

– Kupila sam četiri kajsije, samo da probam kakve su. I to platila skoro tri marke. Ne pada mi na pamet da dajem toliki novac za trešnje i višnje, makar ih ne pojela nikako ove sezone. Ima tu i opravdanih razloga zašto je cijena voća i povrća otišla u nebesa, ali ima i do proizvođača i trgovaca – kaže Jovana K.

Na pijaci nektarine koštaju od četiri do šest maraka, dinja je četiri, a limun čak pet maraka.

Starija sugrađanka kupila je jabuke i banane. Sa njenim primanjima to joj je najpristupačnije. Kaže da je kilograma banana 2,5 KM, a jabuke se mogu naći za dvije. Od cijena povrća najviše joj smeta koliko košta krompir i mrkva.

– Kilogram mrkve je četiri marke. Krompir tri, tri i po marke. Gljive i mahune i ne gledam. Korektna mi je cijena paradajza i krastavaca, ali obzirom da je sezona i to treba da bude jeftinije – ističe ona.

Paradajz volovsko srce je četiri marke, jabučar tri i po. Na mnogim štandovima kažu da nije uvezen, već je na banjalučke štandove stigao iz Hercegovine. Paprike su, kako kažu trgovci, uglavnom iz Lijevča polja. One koštaju od dvije i po marke, pa do četiri. Mrkva po cijeni od četiri marke, takođe je stigla iz Hercegovine.

– Prošle godine bila je od 1,5 do dvije marke. Ove godine cijenu diktira što je nema dovoljno. A da je preskupa, jeste – kaže jedna od prodavačica sa pijace.

Mahune su jednako skupe i ove, kao što su bile i prošle godine. Koštaju sedam i osam maraka. Kilogram kelja je šest maraka, razlog, kažu trgovci, to što ga nema dovoljno. Pasulj ide i do 12 maraka. Krastavac može da se kupi za marku i po, koliko je i kilogram mladog kupusa. Kilogram celera je čak osam maraka, a karfiola pet.

Nije nepoznato da kupujemo voće i povrće koje je uzgojeno daleko od nas. Tako, naprimjer, uvozimo jabuke i kruške iz Italije, Poljske, Makedonije, Čilea, Belgije. Trešnje stižu iz Srbije, patlidžan, dinje i lubenice iz Turske, banane iz Kolumbije, a grejp i narandža iz Španije.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.