21.6.2023. 14:21
0
Premijer RS optužuje OHR: Ubili ste mi oca
Na početku rasprave o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske kojim se briše obaveza Službenog glasnika da u svojim izdanjima objavljuje i odluke Visokog predstavnika Bosne i Hercegovine obratio se i premijer Radovan Višković.

On je kazao da su za razliku od Kristijana Šmita svi prethodnici u OHR-u bili imenovani u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Nisu ni tada imali ovlašćenja da rade to što su radili. Mi smo im dopustili da rade i u tom periodu mimo ovlašćenja koja im je dao i Dejtonski sporazum i Aneks 10”, rekao je on napominjući da “ovaj posljednji” kako je nazvao Kristijana Šmita nema nikakav legitimitet.

“Nije prošao u Ujedinjenim nacijama, je li mi kao odgovorni ljudi, a to ste pokazali i oni koji ste svojim potpisima podržali današnju sjednicu treba da ćutimo ili da kažemo u najmanju ruku ono što je obaveza narodnog poslanika, a to je ne može se u Službenom glasniku objavljivati uredbe, odluke pa nazovete i zakoni i tako dalje, nekoga ko nije ni de facto ni de jure visoki predstavnik”, rekao je on napominjući da nikoga ne zanima Kristijan Šmit, njegovo ime i prezime ili zemlja iz koje dolazi.

“Nemamo ništa provi njega. Nisi dobio podršku u Ujedinjenim nacijama onako kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom i Aneksom 10 i ne mogu tvoje odluke biti objavljivane u Službenom glasniku”, poručio je ističući i da narodni poslanici rade samo ustavom predviđene obaveze, te da zakon o kojem raspravljaju ne remeti evropske direktive i norme.

“U ovoj sali imaju ljudi koji su platili veliki ceh tih arogancija nazovite OHR-a i i visokih predstavnika”, rekao je on napominjući da je i sam jedan od tih ljudi.

“I šta treba da aplaudiram? Jesam se nekome za to žalio, ne. Pokušao sam u svim institucijama da tražim pravnu pomoć nisam je mogao dobiti jer su mi svi rekli – znate to je neki iščašeni organ, neko ko ne podliježe nikakvim pravnim itd. itd”, prisjetio se Višković tvrdeći potom da je zbog sramne odluke bivšeg visokog predstavnika izgubio nekog koga je najviše volio u životu: “A to je oca. Operisao je srce i kad je bio na oporavku, kad je čuo da sam ja tamo na toj listi za par dana je bio mrtav. Neću vam to nikad oprostiti gospodo, odakle god došli i kako god se zvali. Ubili ste mi oca”.

Višković je podsjetioda je bio na listi četiri godine, bez ličnih dokumenata i bez da ga je bilo ko u tom periodu pozvao da da izjavu.

Nakon ovog izlaganja Višković je poručio da današnja sjednica nije nikakva odmazda, nego zakonom propisana procedura.

Ranije se obratio Nebojša Vukanović koji je kazao da su sjednice NSRS poput repriza “Boljeg života”.


(Admir O.)

PremijerRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.