28.6.2023. 9:37
2
Kovačević prijeti: Nečega ćete se morati odreći. Ili stranih sudija, ili BiH

Najavljeno je da će u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine biti upućen prijedlog nvog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koji će definirati sastav suda bez stranih sudija.

Predlagači Zakona o neprimjenjivaju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kažu da je Sud izgubio kredibilitet i ugled, te da i sam krši Ustav, što ne bi smio. Prema riječima Milorada Dodika, u planu su i druge mjere, a osvrnuo se i na sastav suda, posebno apostrofirajući sudiju iz Albanije.

“Vjerovatno sljedeća od mjera je zabrana djelovanja SIPA-e, Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine na teritoriji RS-a jer oni nisu ustavno konstituisani. Bez obzira na to što su pribavili praksu od nekih 10-15 godina, oni još uvijek nisu uspjeli pribaviti ustavni osnov. Šta hoćete? Da nam sa Paravlić i Ćemanom i tri sudije, od kojih je jedan šiptar, šta god mislio – baš me briga. Ne treba da objašnjavam šta znači za Srbe u ovakvim konstalacijama i Kosova i svega drugoga da dođe neko iz Albanije, Šiptar, da kaže šta je pravo”, rekao je Dodik.

Kako je rekao, dodonošenja novog zakona o Ustavnom sudu BiH na teritoriji RS-a biće primijenjivan ovaj zakon, a ko se ogluši čekaju ga velike kazne.

„Vidio sam ovdje zaključak koji kaže da će se donijeti izmjena Krivičnog zakona u kojoj će se predvidjeti kazna od jedne godine zatvora bez olakšavajućih okolnosti za svakog onog ko prekrši ovaj zakon“, kazao je Dodik.

Nakon Dodikovih prijetnji, jutros stižu prijetnje i od njegovog savjetnika Radovana Kovačevića.

-Rat u BiH je počeo tako što su dva naroda preglasala treći. Sa strancima u Ustavnom sudu omogućeno je da sada jedan narod preglasava dva naroda. BiH može opstati samo na ravnopravnosti konstitutivnih naroda i entiteta. Nečega ćete se morati odreći. Ili stranih sudija, ili BiH, poručio je Kovačević.


(Admir O.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.