25.7.2023. 14:44
0
Stevandić demantovao Konakovića: Sve usvojeno u NSRS-u ostaje na snazi, to je za nas proces, ne trenutna politika
Svi zaključci i zakoni koje je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila, ostaju na snazi i to ne remeti proces pregovaranja na nivou Bosne i i Hercegovine, izjavio je za RTRS predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

- I u samim zaključcima piše da će važiti dok se ne popune pozicije u Ustavnom sudu BiH i ne promijeni zakon po kojem se sudije popunjavaju u Ustavnom sudu. I dok se ne donese zakon po kojem Ustavni sud funkcioniše - pojasnio je Stevandić.

Istakao je da treba razumjeti procese i poziciju Republike Srpske.

- RS želi da dođe do ravnopravnosti i da sačuva mir. Ovdje je riječ o procesima, a ne o trenutnim političkim obračunima - istakao je Stevandić.

Podsjećamo, na sastanku predstavnika SNSD-a, HDZ-a i stranaka "Trojke" održanom sinoć, 24. jula, u Sarajevu, dogovoreno je da se počne raditi na setu evropskih zakona. Zakone bi trebao potvrditi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici koja će biti održana 22. augusta.

Kako su najavili učesnici sinoćnjeg sastanka, prije sjednice Zastupničkog doma, bit će održan još jedan sastanak gdje će dogovoreno potvrditi kako bi set zakona imao prohodnost.

"Trojka" nije tražila od Milorada Dodika da Narodna skupština RS-a povuče usvojene zakone i odluke koji su direktno protiv države i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Sporni zakoni koje je visoki predstavnik poništio, stavio van snage, formalno više ne postoje. Tražiti da se takvi zakoni povlače u NSRS-u znači pristanak na teoriju da visoki predstavnik ne postoji i da su mu odluke ništavne - naveo je Konaković jutros.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.