26.7.2023. 18:28
0
Helez: Turska je dokazani prijatelj BiH, dobili smo čvrste garancije da će tako i ostati
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez se u okviru službne posjete Turskoj i prisustva 16. međunarodnom sajmu vojne industrije „IDEF 2023“ danas sastao sa ministrom odbrane Turske Yašarom Gülerom kojeg je upoznao o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i informirao ga o stanju i aktivnostima MO i Oružanim snagama BiH.

Na sastanku je konstatovana izuzetno dobra saradnja između Turske i Bosne i Hercegovine te dogovoreno niz konkretnih projekata i modaliteta pomoći Republike Turske Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Dogovoreni oblici pomoći, podrške i saradnje odnose se na oblast školovanja kadeta i pripadnika OS BiH na vojnim učilištima u Turskoj, sa posebnim naglaskom na obuku pilota helikoptera i instruktora letenja za potrebe OS BiH, kao i drugi vidovi podrške i pomoći.

Konkretna operacionalizacija dogovorenih oblika pomoći otpočet će već u narednom mjesecu gdje će se ekpertski timovi iz sastava OS BiH i OS Republike Turske sastati i odrediti dinamiku i daljnje korake.

Pomoć i podrška koju OS Turske pružaju Oružanim snagama BiH osigurat će brojne benefite, posebno oklopno-mehanizovanim i zrakoplovnim jedinicama OS BiH.

“Republika Turska je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i to će biti i u budućnosti, za što smo dobili čvrste garancije kolege ministra Gülera, a Ministarstvo odbrane Turske će nastaviti da pruža podršku našoj zemlji, našim oružanim snagama i našem euroatlanskom putu, na čemu smo im neizmjerno zahvalni”, kazao je ministar Helez.

Helez je upoznao turskog ministra i o paketu podrške NATO-a za jačanje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta naše zemlje i kazao da su sredstva iz tog paketa počela da se implementiraju za usaglašene i odobrene projekte za MO i OS BiH.

Güler je kazao da će Republika Turska kao članica NATO-a razmotriti najefikasniji način učešće u realizaciji paketa pomoći za izgradnju kapaciteta ‘DCBI’ za Oružane snage BiH, usuglašenog na NATO Sumitu u Madridu prošle godine, a čija vrijednost iznosi oko 50 miliona eura.

Ministar Helez uputio je zvaničan poziv ministru Güleru da posjeti Bosnu i Hercegovinu, na što je domaćin uzvratio pozivom ministu Helezu, te ga pozvao da u svojstvu posebnog gosta prisustvuje jednoj od najvećih vježbi Oružanih snaga Turske „EFES 2024“ koja se održava naredne godine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.