27.7.2023. 19:52
0
Reis Kavazović: Lično sam tražio da se izda dozvola za gradnju katoličke crkve u Goraždu
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović tokom svečanog otvaranja Tucakovića džamije u Rabrani kod Neuma, 22. jula, potvrdio je da je lično načinio napore kako bi lokalne vlasti u Goraždu izdale rješenje o odobrenju za gradnju crkve Blaženim Drinskim mučenicama, čiji je investitor Vrhbosanska nadbiskupija.

Dozvola je, podsjetimo, izdata u maju 2021. godine, da bi gradnja crkve posvećene Bl. Drinskim mučenicama započela u julu iste godine.

"Nisam to nikad do sada nigdje spominjao. U Goraždu ima nekoliko katolika, koji tamo žive, kad je trebalo da se gradi crkva u Goraždu, ja sam tražio lično od gradonačelnika Goražda da izda dozvolu da se ta crkva gradi i eno je se gradi", kazao je reis Kavazović.

Potez reisa Kavazovića je istinski primjer baštinjenja bosanskih vrijednosti, vrijednosti komšiluka i tolerancije, kakvih nedostaje u odnosima međureligijskih zajednica i u našem društvu inače, te kao takav zasigurno treba biti prepoznat i istaknut.

Posebno je značajno da je reis Kavazović potvrdio ovaj primjer u Rabranima, na jugu BiH, gdje je pitanje izgradnje lokalne džamije mjesecima bespotrebno bilo predmet sporenja.

Gradnja crkve Blaženim Drinskim mučenicama je značajna za cijelu Vrhbosansku nadbiskupiju, sve katolike kao i grad Goražde. Riječ je inače o prvoj katoličkoj crkvi koja se gradi na ovim prostorima nakon skoro 140 godina. Ona je iskaz poštovanja prema blaženim Drinskim mučenicama, koje su 1941. godine mučenički stradale na obali rijeke Drine kod Goražda.

Gradonačelnik Ernest Imamović prisustvovao je početku radova.

"Projekt su s oduševljenjem prihvatili i prate ne samo vjernici nego i svi sugrađani ovoga grada", kazao je vlč. Josip Tadić, kancelar Vojnog ordinarijata u BiH i upravitelj župe Goražde.

Zanimljivo je kako je gradnja započela u godini kada se proslavljaju dva jubileja – 80 godina stradanja redovnica i 10 godina otkako su proglašene blaženicama.

Vlč. Josip Tadić ranije je istaknuo kako će crkva koja se gradi u Goraždu biti prva koja je posvećena Bl. Drinskim mučenicama, i to baš u gradu gdje su podnijele mučeništvo te na samo nekih 100 metara zračnom linijom od samog mjesta nesretnog događaja.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.