31.7.2023. 15:33
0
Svečano otkriven kamen temeljac i obilježen početak izgradnje Biblioteke UNSA
FOTO: UNSA
Svečanost otkrivanja kamena temeljca i prijem povodom početka izgradnje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu upriličeni su danas u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

U saopštenju UNSA naglasili su kako ova svečanost predstavlja veliki trenutak za Univerzitet u Sarajevu i cijelu Bosnu i Hercegovinu, prenosi N1.

Projekat izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, najveća je poslijeratna investicija u univerzitetsku infrastrukturu čijom će realizacijom Univerzitet u Sarajevu postati vlasnikom zdanja, koje će, osim svog nesumnjivog društvenog i kulturnog značaja, biti upamćeno i kao simbolično obilježje prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Na svečanosti su se obratiti prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, NJ. E. Ahmed Aqeel Al-Khateeb, ministar turizma Kraljevine Saudijske Arabije i predsjednik Upravnog odbora Fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, potom Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, i Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo.

Događaju su prisustvovali NJ. E. gospodin Osama bin Dakhil Al-Ahmadi, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini, kao i potpredsjednik Saudijskog fonda za razvoj inž. Faisal Alkahtani, zajedno sa domaćim i međunarodnim zvaničnicima i zvaničnicama, predstavnicima i predstavnicama akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu, i ostalim gostima i gošćama Univerziteta u Sarajevu koji su dali svoj doprinos u pripremi i razvoju ovog izuzetno značajnog kapitalnog projekta na Univerzitetu u Sarajevu.


Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je istakao da je danas poseban dan u historiji Univerziteta u Sarajevu, te da ova radosna prilika predstavlja vizionarski korak ka ostvarivanju naše posvećenosti akademskoj izvrsnosti i stvaranju živopisnog i održivog kampusa za buduće generacije.

“Izraze zahvalnosti upućujemo Kraljevini Saudijskoj Arabiji i kraljevskoj porodici za njihovu nepokolebljivu podršku obrazovanju, istraživanju i kulturnom razvoju, iskazanu i kroz plemenitu Viziju 2030. Ova značajna investicija, najveći kapitalni projekat našeg univerziteta nakon rata, svjedoči o posvećenosti i prijateljstvu između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine. S ponosom i dubokom zahvalnošću danas odajemo priznanje velikodušnoj donaciji Saudijskog fonda za razvoj koja je omogućila ostvarenje ovog projekta“, naglasio je rektor Škrijelj. Također, naglasio je da će Biblioteka Univerziteta u Sarajevu postati prepoznatljivi centar bibliotečko-informacijskih usluga namijenjen studentima, nastavno-naučnom kadru i široj akademskoj zajednici.

“Centralizacijom bibliotečkih resursa na Univerzitetu u Sarajevu kreirat ćemo pristup kolekcijama za više od 22.000 korisnika”, dodao je.

NJ. E. Ahmed Aqeel Al-Khateeb, ministar turizma Kraljevine Saudijske Arabije i predsjednik Upravnog odbora Fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, naglasio je da ovaj projekt predstavlja potvrdu bliske saradnje između dvije zemlje, rekavši: “Ovaj projekt odražava snažne i trajne razvojne veze između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine, koje su počele prije tri decenije. Uvjereni smo da će nova biblioteka biti od ključne važnosti u ispunjavanju obrazovnih potreba studenata i studentica Univerziteta u Sarajevu, ali i šire zajednice.”

U saopštenju je naglašeno da je tokom protekle tri decenije, Saudijski fond za razvoj pomogao finansiranje 11 projekata i razvojnih programa u različitim regijama Bosne i Hercegovine, kroz povoljne razvojne kredite u ukupnoj vrijednosti od 185 milijuna dolara.

“Ova najnovija razvojna saradnja, za izgradnju i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, ponovno potvrđuje važnost međunarodne saradnje i solidarnosti za postizanje ciljeva održivog razvoja i poticanje ekonomskog i društvenog rasta”, naveli su iz UNSA.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je istakao da zahvaljujući velikodušnom grantu Saudskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, ovaj projekat postaje najveća poslijeratna investicija u infrastrukturu našeg univerziteta.

“On ne samo da će obogatiti našu akademsku zajednicu, već će i simbolizirati snažne veze i međusobno poštovanje dviju nacija”, naveo je Konaković.

Naglasio je da se od 1999. godine, saradnja između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj kontinuirano razvija, fokusirajući se na ključna područja kao što su transportni sektor, zdravstvo, obrazovanje i gospodarski oporavak.
“Ova bliska saradnja osigurala je realizaciju brojnih projekata koji su poboljšali kvalitetu života naših građana i pridonijeli općem napretku naše zemlje”, dodao je.

Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, istakao je da je zgrada Biblioteke Univerziteta u Sarajevu značajna jer će biti i najvidljiviji most prijateljstva između Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine.

“Zahvalni smo Saudijskoj Arabiji na ovoj investiciji. Biblioteka je simbol znanja, kulturnog uzdizanja, komunikacije i vjerujem da će se naša saradnja i prijateljstvo razvijati upravo u tim pravcima u budućnosti. Kao što danas polažemo kamen temeljac za Biblioteku, ja želim da vjerujem da je ovo kamen temeljac za izgradnju modernog Univerzitetskog kampusa, u kojem ćemo pored savremenih univerzitetskih objekata, kreirati sportske, kulturne i druge društvene sadržaje za naše studente. Time bi Sarajevo pozicionirali regionalnim univerzitetskim gradom, ali bi svi mi dobili jedan urbani prostor koji bi bio ponos ne samo Sarajeva već i BiH”, istakao je Uk.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, i NJ. E. Ahmed Aqeel Al-Khateeb, ministar turizma Kraljevine Saudijske Arabije i predsjednik Upravnog odbora Fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije otkrili su kamen temeljac i tako obilježili službeni početak izgradnje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.