1.8.2023. 18:43
2
Mehmedović pisao Predsjedništvu BiH: Zatražite od UN istragu. Je li Zapad dao podršku Srbiji za genocid u Bihaću?
Očekujem od Predsjedništva BiH da zvanično zatraži od generalnog tajnika UN-a istragu na najvišem nivou oko izjava hrvatskog generala Markice Rebića da su Engleska i Francuska podržavale “Srebrenicu 2” u Bihaću, napisao je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović Predsjedništvu BiH.

“Vaše Eskelencije, pišem Vam kako bi Vam skrenuo pažnju na nužnost da se istraže okolnosti i namjere prema kojima su Engleska i Francuska bile spremne podržati dodatni genocid na Bošnjacima koji je trebao biti izveden u sjeverozapadnoj Bosni.

To su užasno zabrinjavajuće i uzbunjujuće vijesti za čovječanstvo jer otvaraju temu snažne podrške dijelova Zapada i EU ideji genocida”, napisao je Mehmedović članovima Predsjedništva.

Dodao je da je to “ono što je nužno istražiti.”

“Zato pozivam Predsjedništvo BiH da zatraži zvanično osnivanje komisije na najvišem nivou UN-a koja bi istražila navode generala Marike Rebića, nekadašnjeg šefa hrvatske vojne tajne službe i savjetnika tadašnjeg predsjednika Republike Hrvtske Franje Tuđmana za nacionalnu sigurnost koji je rekao da su Engleska i Francuska bile spremne podržati vojne snage Srba da počine genocid u Bihaću, sličan onome u Srebrenici”.

Mehmedović kaže da će za ovakvu istragu lično zatražiti i podršku Svjetskog jevrejskog kongresa.

“Ne smijemo dozvoliti da ostane nerasčišćeno da li su Srbija i snage bosanskih Srba činile genocid u BiH sa ili bez pokroviteljstva dijela Zapada. Zato je vrlo važno da se ova moguća Pandorina kutija otvori što prije kako bi se doznala istina ili se radi o podmetanju s ciljem sticanja simpatija za Srbiju i RS u javnosti Zapada kao žrtve Zapada u borbi protiv Bošnjaka, odnosno da se RS prikaže kao neko koga je Zapad gurnuo u rat i genocid nad muslimanima/Bošnjacima u ime Zapada a onda da je uslijedila “izdaja” RS-a od strane Zapada.

Lično smatram da je plasman ovakvih informacija iz Hrvatske posljedica iznenadne posjete Dodika Milanoviću, te da iz obavještajnih krugova lansiraju tako sramnu informaciju iz prošlosti da bi spašavali politiku RS-a i njenih protagonista, a ujedno nanijeli diplomatsku sramotu Francuskoj i UK te poremetili naše dobre odnose sa njima.

Podsjećam, general Markica Rebić, nekadašnji šef hrvatske vojne tajne službe i savjetnik tadašnjeg predsjednika Republike Hrvtske Franje Tuđmana za nacionalnu sigurnost je rekao: “Englezi i Francuzi su tada htjeli podržati Srbe da osvoje Bihać, da naprave isti masakr kao u Srebrenici i tada proglase kraj rata, a to bi bila jedna pregovaračka pozicija koja bi im odgovarala“, naveo je Mehmedović.


(Admir O.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.