3.8.2023. 20:22
0
Gdje su i šta rade bivši ministri iz Vlade Fadila Novalića: "Evo me berem svoj paradajz. Imam i paprika. Sve je domaće, moj uzgoj"
U Vladu Federacije Bosne i Hercegovine zasjeli su novi ministri prije sto dana. Stari su na tim pozicijama bili gotovo osam godina jer je HDZ blokirao implementaciju Općih izbora 2018. godine.

Gdje su i šta rade bivši federalni ministri?

Jedan broj njih je u parlamentarnim klupama, federalnim ili državnim.

Tako je bivši federalni ministar izbjeglih i raseljenih osoba Edin Ramić zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine kao i bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Zora Dujmović koja je bila na čelu Federalnog ministarstva kulture i sporta sada je delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom Domu je i federalni ministar unutrašnjih poslova FBiH iz prošlog saziva, Aljoša Čampara.

U zastupničkim klupama Parlamenta Federacije BiH su Josip Martić, bivši federalni ministar prostornog uređenja kao i premijer iz ranijeg saziva Vlade FBiH Fadil Novalić.

Edita Đapo prije nego je postala federalna ministrica okoliša i turizma bila je profesorica na odsjeku ekonomija na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu pa će se profesorskom pozivu, sudeći prema njenim ranijim izjavama, ponovo vratiti.

Bivši federalni ministar energetike, rudarstva i indutrije Nermin Džindić, nije odgovorio na pitanja Faktora gdje je nakon ministarske pozicije.

Ali zato jeste bivši federalni ministar pravde Mato Jozić. 

- Evo me berem svoj paradajz. Imam i paprika. Sve je domaće, moj uzgoj. Radim intenzivno u svom vrtu u Posavini. Kosim i travu, u prirodi sam. Istina, imali smo nevrijeme, oluju u kojoj mi je odnesen plastenik ali eto. Znam ljude koji su u oluji ostali bez krovova i više plastenika, ali to je Božije davanje. Ljutim se kada slušam vijesti ili gledam informativne emisije u kojima pričaju o štetama u Posavini a niko nije došao i uradio čestito prilog da pokaže stvarno stanje na terenu - rekao je Faktoru pa dodao:

- Nakon pozicije ministra uživam u svojoj Posavini. Još nije vrijeme za penzionisanje, ja sam 1960. godine rođen i 1.12. ću imati 63 godine. Vidjet ću šta ću dalje - kazuje nam.

Još je nepoznanica čime se bavi bivši federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača a koji je prije ministarske pozicije bio zaposlen u Agenciji za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA). Prema nezvaničnim informacijama, Drljača je zbog imenovanja u Vladu FBiH, a u skladu sa zakonom, "zamrznuo" radno mjesto stručnog savjetnika u Odsjeku za podršku investitorima FIPA-e, ali se po okončanju ministarskog mandata tamo nije mogao vratiti. Naime, budžet Agencije je limitiran u skladu sa brojem uposlenika pa je Drljača sada tu bio višak. Da li će se kasnije moći vratiti u Agenciju, nije poznato. Nepoznanica je i gdje je sada Zlatan Vujanović, Drljačin kolega iz SBB-a, koji je obnašao funkciju ministra trgovine.

Denis Lasić, koji je bio federalni ministar prometa i komunikacija, sada je na čelu JP Autoceste FBiH. Šemsudin Dedić, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, sada je zastupnik u Parlamentu BiH, piše Faktor.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.