17.8.2023. 22:55
1
"Zabrana rada nedjeljom može dovesti radnike u još teži položaj"
FOTO: N1
"Pitanje zabrane rada nedjeljom je posljednjih sedmica bila, a vjerujem da će i u narednom periodu biti vrlo važna tema u našem medijskom prostoru. Nisam se namjerno oglašavao po ovom pitanju, već sam iskoristio vrijeme da pokušam pronaći rješenje koje će u potpunosti zaštititi prava radnika, a posebno radnica i radnika u sektoru Trgovine", napisao je ekonomski stručnjak Faruk Hadžć na svom Facebooku.

"Zabrana rada nedjeljom, može riješiti samo jedan dio problema, ali radnici se mogu dovesti, koliko god to paradoksalno zvučalo, u još teži položaj, zbog postojećih odredbi Zakona o radu. Samo ću navesti jedan primjer. Zakon o radu FBiH (član 39.) omogućava, ukoliko to priroda posla zahtjeva, da se radno vrijeme može raspodijeliti, da prosječno radno vrijeme u toku trajanja preraspodjele, ne može biti duže od 52 sata sedmično, a za sezonske poslove najduže 60 sati sedmično. U slučaju zabrane rada nedjeljom, to bi značilo da u prosjeku tokom sezone radnica može raditi 12 sati dnevno u periodu ponedjeljak – subota. Ovo nikako ne može biti zaštita prava radnika.

Stava sam, da bi prvo trebalo ići na izmjene i dopune Zakona o radu FBiH, jasno definisati šta je radna sedmica (40 sati – ponedjeljak – petak), a svaki rad preko toga, striktno definisati i poštovati odredbe plaćenog prekovremenog rada, uključujući i rad vikendom, kao i praznicima, slično kako je to regulisano u sektoru zdravstva.

Moj doprinos u narednom periodu će ići u ovom smjeru, na način da ću ponuditi prijedloge izmjena i dopuna postojećeg Zakona o radu, detaljno ih obrazložiti sa stručnog aspekta, sa krajnjim ciljem da se radnička prava značajno unaprijede, posebno radnica i radnika u sektoru Trgovine, što ću prije upućivanja ministrima Adnan Delic i Amir Hasičević prezentovati i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, kako bih dobio i od njih podršku za navedeni prijedlog. 

Ovaj prijedlog nije u koliziji sa prijedlogom zabrane rada nedjeljom, ali smatram da ukoliko budemo korigovali nedorečenosti postojećeg zakona, neće biti potrebe za uvođenjem zabrane.", zaključuje Hadžić. 

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.