21.8.2023. 11:52
0
U Sarajevu sahranjen bh. književnik Marko Vešović
FOTO: Bosnainfo
Na gradskom groblju Sv. Josip u Sarajevu danas je obavljena sahrana istaknutog bh. književnika Marka Vešovića.

Pored članova porodice, veliki broj Vešovićevih prijatelja i poštovalaca njegovog djela, prisustvali su sahrani.

Među njima su se mogla prepoznati brojna poznata lica poput Bogdana Tanjevića, Šemsudina Radončića, Senada Pećanina, Nermina Tulića i drugih.

Rođen je u selu Pape pored Bijelog Polja 1945. godine. U Bijelom Polju završio je gimnaziju, a Filozofski fakultet završio je u Sarajevu.

Godine 1976. izabran je za asistenta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a mjesto napušta 1986., kada postaje urednik u Izdavačkoj kući “Veselin Masleša”. Na filozofski fakultet vratio se 1992..

Cijeli rat proveo je u opkoljenom Sarajevu, pišući kritički intonirane kolumne koje su razobličavale velikosrpsku politiku. Najpoznatija je Vešovićeva knjiga, nastala tokom godina opsade Sarajeva, “Smrt je majstor iz Srbije” objavljena 1994. godine.

Iz tog perioda izdvaja se i knjiga “Poljska konjica” koja govori o granatiranju glavnog grada BiH i svim ratnim strahotama koje su građani proživljavali, prenosi Bosnainfo.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.