25.8.2023. 17:15
0
Izetbegović posjetio Foču, razgovarao s članovima SDA i povratnicima
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović posjetio je danas Foču, gdje se sastao sa članovima Povjereništva SDA Foča, Regionalnog odbora SDA Gornje Podrinje i predstavnicima bošnjačkih povratnika.

Na sastanku je razgovarano o položaju povratnika u Foči i ostatku entiteta RS, sa posebnim fokusom na lošu sigurnosnu situaciju i učestale napade kojima su izloženi.

Konstatovano je da su fizički napadi, prijetnje i pritisci na bošnjačke povratnike direktna posljedica huškačke retorike predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, te politike rukovodstva ovog bosanskohercegovačkog entiteta i izostanka adekvatne reakcije policije i pravosudnih institucija.

Kao jedno od mogućih rješenja koje će doprinijeti popravljanju sigurnosti i statusa povratnika istaknuta je potreba poštivanja ustavnih odredbi koje nalažu proporcionalnu zastupljenost naroda u entitetskim institucijama.

Predsjednik Izetbegović je naglasio da će SDA nastaviti da insistira na tome da se iz budžeta Federacije BiH nastave osiguravati sredstva za održivi povratak i ekonomsku podršku povratnicima, te da se ona povećavaju u skladu sa rastom federalnog budžeta.

Tokom boravka u Foči, predsjednik Izetbegović je klanjao džuma-namaz u Aladža džamiji, saopćeno je iz SDA.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.