27.8.2023. 8:16
1
U petak dolazi 8.000 Srba u Sarajevo: Tražit će prava za Milorada Dodika
Prije nekoliko dana Odbor za zaštitu i prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine podnio je zahtjev Ministarstvu unutrašnjih Kantona Sarajevo za održavanjem mirnih protesta u znak podrške predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću zbog optužnice Tužilaštva BiH.

Prema pisanju RTRS-a, odobrenje još nije stiglo. Međutim, to ne smeta brojnim udruženjima iz RS-a da podižu tenzije najavljujući da će se ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH 1. septembra okupiti, kako naglašavaju, “hiljade Srba”.

– Ostaje da su skup održava 1. septembra u 18 sati. Sigurno je da će sva udruženja stati iza ovog skupa, razgovaramo sa svima. Ljudi imaju želju da se pokažu da su uz predsjednika RS-a i smatram da ćemo imati 8.000 Srba ispred Tužilaštva u Sarajevu – naglasio je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Podsjećamo, optužnica protiv Dodika i Lukića podignuta je 11. augusta. Oni su optuženi po novom članu Krivičnog zakona BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik, a koji glasi:

Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.