28.8.2023. 10:12
0
Godišnjica zločina na Markalama: Masakr koji je primorao NATO na intervenciju
FOTO: N1
Na današnji dan prije 28 godina ispaljena je granata sa položaja Trebevića, Vojske Republike Srpske, na sarajevsku tržnicu Markale koja je ubila je 43, a teže i lakše ranila 84 osobe. Tragično ubijenih Sarajlija prisjećaju se njihove porodice, prijatelji i sugrađani.

Centralna gradska pijaca, za vrijeme opsade, predstavljala je jednu od rijetkih lokacija gdje je bilo moguće nabaviti hranu. Tako su i tog 28. avgusta 1995. Markale bile mjesto koje je mnogima značilo opstanak. U 11 sati začulo se pet snažnih detonacija, a Markale su doživjele gorku sudbinu.

Minobacačka granata ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod ulaza u sarajevsku Gradsku tržnicu, što se smatra jednim od najstravičnijih zločina.

Prvi masakr na Markalama dogodio se 1994. godine kada je na istom mjestu od minobacačke granate poginulo 68, a ranjeno 144 ljudi.

Masakri na Markalama spadaju među najgore zločine počinjene tokom opsade Sarajeva koja je trajala 1425 dana i još uvijek predstavlja jednu od najdužih opsada u historiji modernog ratovanja.

Nakon masakra kod Gradske tržnice, uslijedila je prva vojna intervencija NATO-a.

Tokom tih godina u gradu je ubijen 11.541 Sarajlija, uključujući 1601 dijete.

Sarajevo je bilo gotovo neprekidno bombardovano, a na Sarajevo je u prosjeku padalo oko 329 granata dnevno. Grad također drži jedan od najtužnijih rekorda u istoriji – 22. jula 1993. godine na Sarajevo je ispaljeno ukupno 3.777 granata.

Srpska strana nikada nije preuzela odgovornost za masakr koji se dogodio 28. avgusta 1995. Tvrdili su da iza tog napada stoji Armija RBIH. No, činjenice koje su iznesene i pred Haškim tribunalom nepobitno su ih demantovale, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.